Vuosikymmeneksi paikalleen pysähtyneestä mobiilimaksamisesta uskalletaan yhä toivoa suuria. Nyt NCF-tekniikan povataan olevan tulevaisuuden tekniikka.

VTT on kehittänyt lyhyen matkan langatonta NCF (near field communication) -teknologiaa hyväksi käyttäen uuden tavan luoda sosiaalisia verkostoja. Hot in the City -ratkaisussa kaveriverkostoja luodaan NFC-puhelinten kosketuksella.

Kyseessä voi olla merkittävä sovellusalue, joka luo uuden ulottuvuuden sosiaaliseen mediaan. Se poikkeaa aiemmista sosiaalisen median sovelluksista, koska verkostoituminen tapahtuu ihmisten tavatessa toisensa. Puhelinten välityksellä voidaan vaihtaa mitä tahansa tietoa, ja tietoa voidaan luokitella esimerkiksi tapahtumapaikan ja -ajan mukaan.

Teknologian etu on sen helppous, turvallisuus ja edullisuus: esimerkiksi palvelut avautuvat ja maksut hoituvat yhdellä kosketuksella. Henkilön tarvitsee vain koskettaa esimerkiksi NFC-ominaisuudella varustetulla puhelimella toista NFC-laitetta.

– Arvioimme teknologian näkyvän arjessa Euroopassa ensimmäisenä matkapuhelimella maksamisessa ja lippujen hankkimisessa. Japanissa NFC:tä vastaavaa teknologiaa hyödynnetään jo laajasti kännykkämaksamisessa, arvioi VTT:n erikoistutkija Tuomo Tuikka.

– Kiinnostus ja uteliaisuus NFC-teknologian luomia liiketoimintamahdollisuuksia kohtaan on suurta, Tuikka toteaa.