Työvoiman saatavuus on kaupan alan toimijoiden suurin huolenaihe mikäli sikainfluenssa laajenee pandemiaksi.

Kaupan alan toimijat ovat kaivaneet esiin parin vuoden takaiset lintuinfluenssaa varten laaditut toimenpideohjeet. Lisäksi viranomaisilta saatuja hygieniaohjeita on jaettu henkilöstölle tiedoksi sitä mukaa kun lisää tietoa H1N1-viruksesta on kertynyt.

Suomen Kaupan liiton turvallisuusvaliokunnassa sikainfluenssa oli esillä kesäkuussa, jolloin todettiin, että usealla organisaatiolla oli jo valmiussuunnitelmat valmiina.

Henkilöstöpula pandemian levitessä
Tällä hetkellä kaupan alan toimijoita mietityttää henkilöstöresurssien riittävyys. Mikäli villeimmät ennustukset toteutuvat, on syksyllä 30 prosenttia suomalaisista yhtä aikaa influenssaviruksen kourissa.

"Henkilöstöresurssien hallitseminen ja häiriöttömän liiketoiminnan turvaaminen on meille suuri ponnistus, mikäli pandemia leviää rajusti", sanoo Suomen Lähikauppa Oy:n turvallisuusjohtaja Harri Uusitalo.
"Tosin kesälomakausi ja normaalit kausi-influenssat ovat hyvää harjoitusta työvuorosuunnittelun kannalta", Uusitalo jatkaa.

Myös Keskosta kerrotaan, että sijaisjärjestelyihin varaudutaan. "Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja olemme varautuneet reagoimaan nopeasti, jos influenssa-aalto lähtee liikkeelle", viestintäpäällikkö Harri Utoslahti sanoo.

Kaupan työntekijöitä on muistutettu riittävästä käsihygieniasta, myös työpaikalla. Tärkeää on huolehtia omasta hygieniasta ettei itse saa tartuntaa eikä tartuta muita.

Lue lisää A(H1N1)v-viruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Kaupan liiton jäsentiedote sikainfluenssaan varautumisesta on luettavissa jäsensivuilta (vain kirjautuneille). Ohjeistukset perustuvat kaupan työehtosopimukseen ja työsopimuslakiin.