Lama syveni alkuvuoden aikana Helsingin seudulla lähes yhtä rajusti kuin koko maassa ilmenee Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta. Kaupan liikevaihtoa veti alaspäin tukku- ja autokauppa.

Laman vaikutukset näkyvät kauppakamarin toimialakatsauksessa Helsingin seudulla ensimmäistä kertaa myös palvelualalla. Talouden eroja toimialojen välillä verrataan käyttäen liikevaihtoa ja palkkasummaa.

Kuluvan vuoden alussa ja toisella neljänneksellä kokonaisliikevaihto jatkoi laskuaan entistä jyrkemmin, ennakkoarvion mukaan se väheni 18 % edellisvuodesta. Kuluttajahinnoilla mitattu inflaatio lähes pysähtyi 0,3 %:iin. Tukkuhinnat ja teollisuuden tuottajahinnat jatkoivat laskuaan.

Lähde: Helsingin seudun kauppakamari

Liikevaihto ja henkilöstömäärä pienenivät

Kaupan liikevaihto laski viidenneksen tukku- ja autokaupan vetämänä. Kaupan liikevaihdon trendi on ollut samanlainen Helsingin seudulla ja koko maassa usean vuoden ajan.

Kaupan henkilöstömäärä pieneni viisi prosenttia. Vuodesta 2004 Helsingin seudun yritysten henkilöstömäärä on noussut 10 %. Liike-elämän palveluissa määrä on noussut yli viidenneksen. Lähde: Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seutu koostuu 14 kunnasta, jotka jakautuvat pääkaupunkiseutuun ja kehysalueeseen. Helsingin seudulla asuu 25 % koko maan väestöstä, sijaitsee 29 % maan työpaikoista ja tuotetaan 34 % maan bruttokansantuotteesta.

Lisätietoja Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta (PDF).