Haarautuvan rakkauden talon pääosissa näyttelevät Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman.

Kaupan liitot esittäytyivät eri lehtien kesätoimittajille kesäkuun 1. päivänä järjestetyssä tilaisuudessa Helsingissä. Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala pohti puheenvuorossaan, miten kauppa selviää taantumasta. 1990-luvun laman aikana alalla vähennettiin 85 000 työpaikkaa. Vasta viime vuoden heinäkuussa alalla päästiin samoihin työllisyyslukemiin.

"Emme vielä tiedä, onko maailmankaupan lama tullut tännekin. Tämän vuoden huhtikuussa henkilökunta alkoi vähentyä etenkin teknisessä kaupassa, mutta tarvitsemme vielä touko-kesäkuun tiedot ennen kuin voimme sanoa, onko finanssikriisi muuttunut myös reaalitalouden kriisiksi", Pekkala sanoi.

Tekninen kauppa kärsii eniten taantumassa

Tuore Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Uitto kertoi tuntevansa vähittäiskaupan tilanteen hyvin, sillä hän toimi sillä puolella pitkään ennen nykyistä työtään.

"Laman vaikutukset päivittäistavarakauppaan eivät ole yhtä ankarat kuin tekniseen kauppaan, sillä ihmisten pitää syödä ja juoda kuten ennenkin. Sen sijaan teknisen kaupan asiakkaat ovat lähes kokonaan teollisia yrityksiä, joihin lama iskee", Uitto sanoi.

Teknisen kaupan liikevaihto on noin 13 miljardia euroa ja sen palveluksessa on noin 25 000 henkeä. Kauppa on ensi sijassa yritysten välistä; kuluttajatuotteiden osuus kaupasta on vain 12 prosenttia.Uitto painotti, että teknisen kaupan toimijat ovat yhä useammin asiakkaansa kumppaneita ja tuottavat näille teknisen kaupan tuotteisiin liittyviä palveluita, tuotantolinjoja ja järjestelmiä.

Ikärajapassi päivittäistavarakauppaan

Päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Laine puolestaan esitteli päivittäistavarakaupan tehokkuuskäyriä, joilla hän torjui epäilyt pienten kauppojen kuolemista.Kaupoista kymmenen prosenttia myy 50 prosenttia tavarasta ja 50 prosenttia myy 90 prosenttia. Asetelma on säilynyt samana jo kymmeniä vuosia, eli pienetkin kaupat ovat pitäneet pintansa.

Päivittäistavarakaupan kuluttajahintataso tulee laskemaan syksyllä 4,3 prosenttia, kun ruoan arvonlisävero alenee viisi prosenttia. Uutta päivittäistavarakaupassa on myös ikärajapassi, joka on osa kaupan omavalvontaa. Ikärajapassikoulutusta tullaan järjestämään työntekijöille, aivan kuten nyt järjestetään hygieniapassikoulutusta. Ikärajapassin avulla helpotetaan ikärajallisten tuotteiden myyntiä ja myynnin valvontaa.

Toimittajille näytettiin ennakkoesityksenä Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo, jossa esiintyy huikea kaarti suomalaisia eturivin näyttelijöitä.

Lue HS.fi:n juttu elokuvasta: Mika Kaurismäki pestasi koko tähtikaartin