Taantuma moukaroi nyt myös suomalaista kauppaa. Laskusuhdanne vaikuttaa kaupan eri lohkoihin hyvin eri tavalla. Kaupalla on kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet nousta suhdanteesta innovoinnin ja uusien liiketoimintakonseptien avulla.

”Päivittäistavarakaupalla menee edelleen kohtuullisesti, mutta teollisuuden raaka-aineiden ja komponenttien varassa oleva tekninen kauppa kärsii yhtä paljon kuin vientiteollisuus. Samoin kalliimpien tavaroiden kuten autojen ja huonekalujen myynti kärsii”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala arvioi.

Hän uskoo, että taantuma tulee näkymään kaupassa lomautuksina ja irtisanomisina.

”Hallitus on yrittänyt pitää huolta siitä, että kotimainen kysyntä pysyy yllä, mutta suomalaiset ovat alkaneet säästää, koska ajatellaan, että on pakko säästää.”

Kauppa, joka on vahvasti johdannaistoimiala, on pitkälti kuluttajakäyttäytymisen varassa. Toisaalta Pekkala näkee esimerkiksi teknisessä kaupassa paljon teknologiapohjaista osaamisperustaa, jota voisi kehittää pidemmällekin.

”Suomalainen kauppa voi olla vientituote. Siitä on jo hyviä esimerkkejä: Stockmann, Rautakesko tai Prisma. Kunhan pääsemme vielä pidemmälle konseptien kehittämisessä, syntyy myös enemmän kansanvälistyviä kauppoja”, hän uskoo.

Suomea verrataan aina Ruotsiin. Kaupan kohdalla mainitaan herkästi naapurimaan isot kaupan nimet Ikea ja H&M. Onko Suomella edellytyksiä samaan tai parempaan?

”Ruotsalaisilla on todella pitkä historia kauppiaskansana ja erittäin kovaa osaamista konseptoinnissa. Me tarvitsemme kasvuhakuisia. luovia ja ennakkoluulottomia kaupan yrittäjiä, jotka pystyvät luomaan ainutlaatuista osaamista myös Suomeen”, Pekkala painottaa. Hän suhtautuu luottavaisesti tulevaan.

”Yhteiskunta ei ole tukenut palvelukonseptien rakentamista kovin pitkään, nythän tämä vasta alkaa. Taantuma tarjoaa kaupalle mahdollisuuksia luoda uusia liiketoimintamalleja. Halvemmat tavarat menevät paremmin kaupaksi, jolloin voi tulla tilaa uusille yrittäjille. Kun 90-luvun lamassa 85 000 kaupan työntekijää joutui työttömäksi, niin nyt tilanne näyttää kuitenkin paremmalta.”