Kaupan hyvä kehitys jatkui tammikuussa. Vähittäiskauppa ylsi kolmen prosentin kasvuun. Auto- ja tukkukaupassa liikevaihdon kasvu huiteli peräti 10 prosentissa. Myös konkurssien määrän väheneminen jatkui.

Tilastokeskuksen mukaan vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi tammikuussa 2,4 prosenttia edellisvuodesta. Myynnin määrä, josta on poistettu hintavaihteluiden vaikutus, kasvoi 2,8 prosenttia.

Vähittäiskaupan alatoimialoista päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi 1,9 prosenttia.

Tavaratalokaupassa tammikuu taas sujui heikosti. Liikevaihto supistui viime vuodesta 4,9 prosenttia.

Autokaupassa ja tukkukaupassa myynti kasvoi vahvasti. Autokaupassa liikevaihto kasvoi 10,6 prosenttia ja myynnin määräkin yli 10 prosenttia vuodentakaisesta.

Tukkukaupassa liikevaihto kasvoi 10,2 prosenttia vuodentakaisesta, mutta myynnin määrä kasvoi vain puolet tästä.

Koko kaupan liikevaihdon kasvu ylsi näin ollen tammikuussa 7,7 prosenttiin ja myynnin määrä noin 5 prosenttiin.

Kaupan konkurssit vähentyneet alkuvuonna

Myös kaupan konkurssikehitys näyttää alkuvuonna aiemaa valoisammalta. Tammi-helmikuussa pantiin vireille 62 kaupan konkurssia. Määrä on noin 40 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Myös henkilökuntaa kaupan konkurssiyrityksissä oli selvästi vähemmän. Alkuvuonna konkurssiin haetuissa kaupan yrityksissä henkilökuntaa oli 177, kun vuosi sitten määrä oli 324.

Tilastokeskuksen mukaan tammi-helmikuussa pantiin vireille ylipäätään poikkeuksellisen vähän konkursseja. Kaikkiaan konkurssien määrä väheni tammi-helmikuussa liki 40 prosenttia vajaaseen 300 konkurssiin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 322, mikä on yli tuhat henkilöä vähemmän kuin edellisvuonna.