Toukokuun alusta kaikki kaupat saavat jälleen olla auki myös sunnuntaisin. Kesäsunnuntaiden aukiolot jatkuvat aina elokuun loppuun 30.8. saakka. Poikkeuksena sunnuntaiaukioloihin kesän aikana on äitienpäivä, jota juhlitaan ensi sunnuntaina sekä helluntai, jota juhlitaan 31.5.

Aukioloaikojen vapauttamisesta on keskusteltu pitkään ja hallitusohjelmaankin on kirjattu, että kauppojen aukioloja tullaan selkeyttämään. Ammattiliitot ovat päässeet aiheesta alustavaan sopuun viime vuoden puolella. Sovun mukaan kaikki kaupat voisivat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden. Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) toi esityksensä asiasta hallituksen iltakouluun jo viime marraskuussa. Päätöksiä asiasta saadaan kuitenkin todennäköisesti aikaisintaan syksyllä.

Mahdollisuutta sunnuntain aukioloon käyttävät varsinkin päivittäistavarakaupat, tavaratalokaupat sekä kauppakeskusten myymälät. Erikoiskaupan piirissä sunnuntaiaukiolo on vähäisempää, mutta esimerkiksi rauta- ja puutarha-aloille sunnuntaimyynti on merkityksellistä heti toukokuusta lähtien. Ennen koulujen alkua aukiolo näyttää lisääntyvän. Myynnillisesti sunnuntain merkitys on ollut kasvussa. Päivittäistavarakaupassa sunnuntain osuus viikkomyynnistä on yli viisi prosenttia.

Kauppojen aukiolorajoitukset eivät koske kioskikauppaa (alle 100m2), kukka-, huoltoasema- ja autokauppaa eikä haja-asutusalueiden kauppoja.

Aikaisemmin aiheesta:

Aiheesta muualla: