Kyläkauppojen myynti vilkastuu kun Juhannus lähenee ja mökkiläiset siirtyvät kaupungeista maaseudulle. Soittokierros kyläkauppoihin eri puolille Suomea kertoo sen, että mökkiläisiin on varauduttu raivaamalla tilaa kesän suosikkituotteille.

Kauppias Marko Nikkilä Kangasalalta kertoo, että jo pääsiäisestä lähtien on asiakkaita ollut päivä päivältä enemmän.
– Helluntaina oli jo yhtä vilkasta kuin Juhannuksena, Nikkilä sanoo. Maarit Antilan Käävänkylän kyläkauppa on auki toukokuusta syyskuuhun ja vilske hyllyjen välissä alkaa Antilan mukaan varsinaisesti Juhannukselta.

Grillimakkaroita

Kyläkauppojen kesäsesongin tärkeimpiä tuotteita ovat tietysti juomat, makkara ja jäätelö.
– Jäätelö on ehdottomasti semmoinen tuote, jossa kesä- ja talvimyynnin välillä ero on suuri. Kesällä jäätelöä menee paljon, mutta talvella ei juuri lainkaan, kertoo Kyläkauppa Nikkilän Marko.

– Tuore leipä on meillä kysyttyä noiden kesän suosikkituotteiden makkaran, oluen ja tupakan lisäksi, sanoo Maarit Antila kesämyynnistä. Marko Nikkilä toteaa, että ihan kaikkea mökkiläisten toivomaa ei hyllyssä pysty pitämään tilanahtauden vuoksi.

Mökkiläisiä palvellaan maaseutukaupoissa myös muilla palveluilla. Useat kyläkaupat ovat monipuolistaneet palveluvalikoimaansa mm. posti-, veikkaus- ja kahvilapalveluilla. Näin on myös Käävänkylän kyläkaupassa Mäntyharjulla.
– Järjestämme perinteiset kesäkauden avajaismarkkinat tulevana lauantaina ja siitä se kesä lähtee käyntiin, kauppias Antola kertoo.
– Ja onhan minulla tuossa nurkan takana viehätyksenä tuo baarikin, hän jatkaa.