Kauppiaat eri puolilta Suomea kertovat, että kesätapahtumat ovat odotettuja piristysruiskeita kaupankäynnille. Suven tapahtumat eivät ainoastaan hyödytä tapahtumajärjestäjiä, vaan myös festivaalipaikkakuntien kauppoja.

Seinäjoella pyörähti eilen käyntiin jo 25:nnen kerran Tangomarkkinat. Tanssivan kansan keskeltä tavoitettu kauppias Mika Lähteenmäki K-Supermarket Seinäjoesta kertoo, että katukuvan lisäksi kaupankäynti on piristynyt.
"Kyllä tällaisilla isoilla tapahtumilla on suuri merkitys myynnille ja tietysti koko kaupungille ja kaikille sen yrittäjille."

Lähde: Suomen Tangomarkkinat Oy

Tangomarkkinoiden paraatissa pyörähtelivät niin nuoret kuin vanhatkin.

Myös länsirannikolta vahvistetaan tapahtumakävijöiden tuoma mukava ilmapiiri. Myyntipäällikkö Piia Jakonen Sokos Porista iloitsee, että Pori Jazzien aikaan kävelykatu oikein kuhisee ihmisistä. "Katukuva on paljon elävämpi, ja myös kansainvälisempi!"

Kauppojen hyllyjä täytetään ahkerasti ennen tapahtumia ja toki niiden aikanakin. Perinteisillä tapahtumapaikkakunnilla kauppiaat ovat oppineet tuntemaan hyvin kesävieraiden toiveet ja tarpeet.
"Heinäkuun ennakkotilauksissa on otettu huomioon jazzit. Esimerkiksi piknikille tarvittavia perustavaroita on tilattu enemmän ja esiintyvien artisitien levyjä tilataan moninkertainen määrä", luettelee Jakonen.

Seinäjoella puolestaan korostetaan tangojen aikaan jotain tuoteryhmiä ja varmistetaan, että tavara ei lopu kesken.
"Vuosien varrella hyviä kokemuksia on laitettu paperille. Tärkeää on, että henkilökunta ja tuotteet riittävät, ettei tangovieraiden hyvä mieli menisi pilalle", Lähteenmäki jatkaa.

Kokemus aiempien vuosien myynnistä ei aina auta. Piia Jakonen kertoo, että vaikka tarkasti on tiedossa ne tuotteet, jotka loppuvat kesken, niin silti jokin voi yllättää. Viime kesänä sade vei Sokoksen hyllyistä kaikki kertakäyttösadetakit.
"Tänä vuonna ne eivät taatusti lopu ensimmäisen päivän jälkeen kesken, sen verran reilusti meillä on nyt kertakäyttösadetakkeja varastossa", Jakonen nauraa.

20 prosenttia enemmän työvoimaa tapahtumien aikaan

Lähde: www.jazzblogi.fi

Porin Kirjurinluodossa on jazzien aikaan mitä parhain paikka kesäpiknikille.

Reilun viikon kestävien tapahtumien aikaan työvuorosuunnittelu on huolellista puuhaa. Sekä Seinäjoelta että Porista kerrotaan, että työntekijöitä on tapahtumien aikaan noin 20 prosenttia enemmän töissä kuin normaalina kesäviikkona.

Asiakkaita virtaa kaupan ovista sisään myös tasaisemmin koko päivän ajan.
"Normaalina kesäiltana kuuden jälkeen rauhoittuu, mutta jazzien aikaan iltavuorossakin on oltava enemmän henkilökuntaa paikalla asiakasmäärien vuoksi", myyntipäällikkö Jakonen kertoo.