Suuren kiinalaisen yritysdelegaation vierailu Suomessa on onnistunut hyvin. Eri lähteiden mukaan vierailun aikana on allekirjoitettu suomalaisten ja kiinalaisten välisiä kauppasopimuksia miljardeilla euroilla.

Kiinan varakauppaministerin Gao Huchengin mukaan kiinalaisen kauppavaltuuskunnan Suomen-matkan odotukset ovat ylittyneet. Gao kertoi uutistoimisto Bloombergille, että suomalaisyhtiöt ovat solmineet yli kahden miljardin euron sopimuksia kiinalaisyritysten kanssa. Ylen mukaan vierailun aikana olisi allekirjoitettu sopimuksia 1,4 miljardilla eurolla.

Paperiyhtiö Metso tiedottaa tehneensä 260 miljoonan euron arvoiset paperikonekaupat itäiseen ja Luoteis-Kiinaan. Myös matkapuhelinvalmistaja Nokia on solminut sopimuksia, mutta Nokia ei paljasta kauppojensa summaa. Lisäksi Preseco allekirjoitti sopimuksen useista biohiililaitoksista Hubein maakuntaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone on tehnyt merkittävän tilauksen kiinalaisilta.

Kiinasta saapui torstaina Suomeen 200 edustajaa sikäläisistä yrityksistä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen sekä elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen kutsusta.

Kiina on Suomen neljänneksi suurin kauppakumppani, jonka merkitys on vahvistunut kuluvana vuonna. Suomalaisyritykset ovat investoineet Kiinaan huomattavasti keskimääräistä enemmän. Vierailun toivotaan avaavan Kiinan markkinoita myös sellaisille pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka eivät vielä ole saavuttaneet maassa jalansijaa. Erityisesti vierailun toivotaan vahvistavan suomalaisyritysten asemaa ja tunnettuutta ympäristöystävällisen ja energiatehokkaan teknologian ja osaamisen toimittajana.