Kotitaloudet ympäri Suomen on haastettu jouluiseen kiertotaloustekoon: joulukinkun paistinrasvat voi tänäkin vuonna kierrättää uusiutuvaksi polttoaineeksi. Kinkkutemppu lahjoittaa tänä jouluna 20 000 euroa Hope ry:lle.

Tulevana jouluna suomalaisten arvioidaan syövän jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Kun kinkkujen – ja myös kalkkunan, kalan tai juuressipsien – valmistamisessa syntyvä paistinrasva kerätään talteen ja valmistetaan siitä uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon-jalostamolla, syntyy ilmiö nimeltä Kinkkutemppu. Yhden kinkun paistinrasvoilla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä.

Eikä millä tahansa polttoaineella, sillä dieselin valmistaminen rasvapitoisista jätteistä ja tähteistä on paitsi käytännöllistä myös ilmastoystävällistä. Paistinrasvoista tuotetulla uusiutuvalla Neste MY -dieselillä on jopa 90 % pienempi CO2-jalanjälki kuin fossiilisella dieselillä.

Tavoitteena viime vuoden tuloksen tuplaaminen

Kolmatta kertaa järjestettävän kampanjan tavoitteena on tuplata viimevuotinen tulos ja saada mukaan peräti 300 000 suomalaista kotitaloutta. Paistinrasvat kierrätetään hyvään tarkoitukseen, sillä Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa vähävaraisia lapsiperheitä tukevalle Hope ry:lle. Hope tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittää perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.   

Paistinrasvojen keräysaika on 20.12.2018–7.1.2019. Keräyspisteitä on tänä vuonna peräti 230 eri puolilla maata – esimerkiksi Suomen jokaisessa K-Citymarketissa.

Lue lisää Kinkkutempusta täältä. Samalla voit katsoa ohjeet paistinrasvan talteenottoon ja lähimmän keräyspisteen.  

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry KIVO ja kunnalliset jätelaitokset, Suomen Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus- ja palvelut YTP.