Kirjamyynti jatkoi kasvuaan jo toista vuotta peräkkäin, kuitenkin hieman edellisvuotta vaisummin. Kotimaisen kaunokirjallisuuden myynti laski, kun taas vahvat elämänkerrat siivittivät tietokirjat hyviin myyntimääriin.

Suurimpien kirjakauppojen ja kirjakauppaketjujen kirjamyynti kasvoi noin prosentin vuonna 2018, kertoo Kirjakauppaliitto tiedotteessaan. Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson iloitsee jo toista vuotta jatkuvasta kokonaismyynnin kasvusta:
”Noin 10 vuotta jatkunut kirjamyynnin lasku vaihtui kasvuun vuonna 2017. Tällöin kasvun taustalla oli  - vahvojen teosten lisäksi - alkuvuonna tehty opetussuunnitelman uudistaminen, joka lisäsi selvästi oppikirjojen myyntiä ja siten kiihdytti kokonaiskasvua. Olemme iloisia, että kasvu jatkuu edelleen, ja lukeminen kiinnostaa suomalaisia.”

Vuoden myydyin kirja oli Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen. Se myi viime vuonna kaiken kaikkiaan 191 384 kappaletta, josta painettuna 184 500 kappaletta, sähkökirjana 2 927 ja äänikirjana 3 957 kappaletta. Mikään muu kirja ei ole ennen yltänyt vastaaviin myyntilukemiin julkaisuvuotenaan. Räikkönen siivitti tietokirjojen myynnin kirjakaupoissa 10 %:n kasvuun. Toinen vahva elämänkerta oli Michelle Obaman Minun tarinani lähes 43 000 kappaleella.

Kaunokirjallisuuden myynti laski noin 12 %. Lasku on merkittävää ottaen huomioon, että vuonna 2017 kasvua oli lähes saman verran. Myydyin kotimainen kaunokirja viime vuonna oli Tuomas Kyrön Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja noin 46 000 kappaleella.

”Vuonna 2017 kaunokirjojen puolella menestyivät kotimaisten teosten lisäksi myös ulkomaiset isot nimet, mm. Suomessakin vieraillut Dan Brown, ja kaunokirjojen myynti kasvoi selvästi edellisvuodesta. 2018 ei ollut samassa määrin kaunokirjan vuosi, mutta on hienoa, että tietokirjallisuus nousi. Uskon, että Kimi Räikkösen tarina on tuonut kirjakauppaan myös ne, jotka eivät kirjallisuutta muuten kuluta,” Laura Karlsson toteaa.

Myös lasten- ja nuortenkirjojen myynti jäi hieman viime vuodesta. Myydyimmäksi teokseksi kohosi Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen kyläilee. Sähkö- ja äänikirjojen myynti kasvoi viime vuonna selvästi, mutta niiden osuus kirjamarkkinoista on edelleen pieni, yhteensä vain noin 6 %.

Kuva: 123RF