Kirjan ja ruusun päivää vietetään maanantaina 23.4. Lukemisen merkkipäivää juhlistetaan kirjakaupoissa ympäri Suomen. Kirjakaupat jakavat Leena Lehtolaisen Turmanluoti -keräilydekkaria asiakkailleen kaupanpäällisenä vain tuona päivänä.
Turmanluoti

Vuoden 2018 Kirjan ja ruusun päivän kirjailijaksi on valittu Suomen rakastetuimpiin dekkaristeihin lukeutuva Leena Lehtolainen. Turmanluoti jatkaa Lehtolaisen luoman poliisihahmon, Maria Kallion tarinaa – tällä kertaa metsästyksen parissa.

Yli 100 kirjakauppaa ympäri Suomen jakavat Turmanluoti-teosta kaupanpäällisenä kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaville vain maanantain 23.4. ajan. Kirja itsessään ei ole erikseen ostettavissa, eikä sitä ole saatavilla enää Kirjan ja ruusun päivän jälkeen.

Lehtolaisen mukaan nimikkokirjaidea on hieno kädenojennus kirjallisuuden ystäville ja samalla käytännön muistutus siitä, miten merkittävä rooli kirjakaupoilla on suomalaisen kulttuuriperinteen välittäjinä:

”Luen kirjakauppiaat kulttuuriyrittäjiksi, joita ilman moni kirja jäisi ilmestymättä. Suurin osa heistä tekee työtään rakkaudesta kirjallisuuteen ja sivistykseen. Minulle kirjakaupat ovat myös keitaita, joissa on aina mukava poiketa, ihmetellä ja tehdä löytöjä. Siksi oli suuri kunnia, kun minua pyydettiin osaksi tätä nimikkokirjailijaperinnettä.”

Aiemmat Kirjan ja ruusun päivän erikoisteokset ovat kirjoittaneet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Ronja Salmi ja Roope Lipasti. Erikoislaatuisuutensa vuoksi kirjoista on tullut keräilyteoksia.

Kirjan ja ruusun päivällä pitkä perinne

Kirjan ja ruusun päivä on maamme kirjakaupoille tärkeä, lukemiseen ja sivistykseen kannustava juhlapäivä, jota vietetään monin tavoin ja tempauksin.

”Aikanaan Kirjan ja ruusun päivää vietettiin Suomessakin kansainväliseen tapaan ulkoilmassa. Mutta huhtikuinen sää ei Suomessa yleensä suosinut ulkoilmatapahtumia. Siksi kirjakauppiaat halusivat viedä tapahtuman sisätiloihin. Samalla aloimme tilata suomalaisilta kirjailijoilta vuotuista juhlakirjaa ja jakaa sitä lukemisen ystäville kiittääksemme tulijoita ja kannustaaksemme suomalaisia lukemisen pariin”, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Kirjan ja ruusun päivän vietto alkoi vuonna 1926 barcelonalaisen kirjakauppiaan ideasta, jonka mukaan miehet antavat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Vuosikymmenten saatossa juhlapäivä on yleistynyt eri maissa lukemisen merkkipäiväksi.  Vuonna 1995 UNESCO julisti päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.