Eurooppalaiset kaupan toimijat ovat vaatineet luottokorttiyhtiöitä laskemaan rajat ylittävän maksamisen korttikustannuksia. Eurooppalainen kaupan etujärjestö Eurocommerce on valittanut Visasta EU-komissiolle. Komissio aikoo tutkia, ovatko yhtiön toimet EU:n kilpailulainsäädännön mukaisia.

Tutkinta voi johtaa matalampiin Visa-kortin kustannuksiin ja läpinäkyvämpään maksamisen hinnoitteluun. Ilmoitus tulee vain muutama päivä ennen heinäkuun alkua, jolloin Euroopassa pitäisi ottaa käyttöön uudet, matalammat MasterCard-maksut.

Kaupan alan etujärjestön Travel Retail Fair Payment Alliancen puheenjohtaja Jacques Parson sanoo, että Visa välttyi täpärästi kartellitutkinnalta vuonna 2002, jolloin se muutti rajat ylittävää maksukäytäntöään.

“Olemme jatkuvasti sanoneet, että se oli virhe, koska pankit ovat voineet pakottaa läpinäkymättömiä ja yksipuolisia maksuja kaupalle. Komission koventunut asenne MasterCardin vastaaviin maksuihin pitäisi johtaa siihen, että myös Visan maksupolitiikka tutkitaan uudelleen”.

“Vaikka Visa hiljattain ilmoitti vähentävänsä transaktiomaksuja rajat ylittävässä maksuliikenteessä 0,50 prosenttiin luottokorttimaksuissa ja 15 senttiin debit-maksuissa, se ei vielä muuta sitä seikkaa, että Visan maksurakenne on epäkilpailullinen”, Parson sanoo.

Komission tekemä tutkinta MasterCardin maksupolitiikan selvittämiseksi on johtanut siihen, että yhtiön maksut laskevat maksimissaan 0,30 prosenttiin kuluttajien luottokorttimaksamisessa ja 0,2 prosenttiin debit-maksamisessa.

Tavoitteena on, että kaikenlainen läpinäkyvyys korttikustannuksissa paranee tulevaisuudessa, kun maksamisen kustannukset eritellään erikseen laskuissa.