Kuluttajat voivat jatkossa seurata ruokaostostensa hiilijalanjälkeä entistä helpommin. Suomalainen Climate Bonus -hanke on kehittänyt työkalua, jolla kuluttaja saa automaattisesti kaupan kassalta tiedon ostostensa ympäristövaikutuksista, kertoo YLE Uutiset.

Viiden suomalaisen tutkimuslaitoksen ja kuuden yrityksen yhteisprojekti on tältä erää päättynyt. Noin 30 pilottihankkeeseen osallistuneeseen kotitalouden ruokaostosten ympäristökuorma tallentui automaattisesti kun nämä asioivat kokeilussa mukana olleissa K-ketjun ruokakaupoissa. Hanketta varten eri ruoka-aineiden ja -tuotteiden vaikutus ympäristöön laskettiin tarkkaan, tieto tallentui aina kassalla maksun yhteydessä.

Hankkeelle luvassa jatkoa

Hankkeesta on saatu positiivista palautetta ja sitä on tarkoitus jatkaa ja kenties laajentaa. Käytännössä on mahdollista, että esimerkiksi jokaiseen Plussa-korttiin liitettäisiin sama ominaisuus.
"Tässä mukana olleella kaupparyhmällä on jo ravintokoodi-järjestelmä, jossa saa kaikista ruoka-aineista ravintosisällöt. Periaatteessa saman tietojärjestelmän päälle voi rakentaa ilmastovaikutukset tallentavan järjestelmän. Tämä on tehtävissä", kertoo hankkeessa mukana olleen Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Ari Nissinen.

Niin ikään hankkeeseen osallistuneen Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Petteri Repo pitää Climate Bonus -projektia uraauurtavana.
"Sitä on testattu pienellä porukalla, ja se toimii. On radikaali muutos, että asiakkaalle annetaan takaisin tietoa siitä, mitä hän on tehnyt ja kaupalle antanut. Ajatus on suorastaan kihelmöivä", Repo sanoo.