EU:n maksupalveludirektiivi on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, jonka pohjalta säädetään uusi maksupalvelulaki Suomeen. Uuden lain pitäisi astua voimaan ensi marraskuun alussa. Uhkana uudistuksessa on, että maksaminen sirukorteilla kallistuu. Viime kädessä maksamisen kustannukset päätyvät kuitenkin kuluttajan kukkarosta pulitettavaksi.

Maksuvälinevaliokunnan puheenjohtaja Heikki Ala-Seppälä Keskosta korostaa, että pankkikorttimaksamisen kustannus ei saa muuttua prosentuaaliseksi, niin kuin luottokorttiyhtiöt ovat esittäneet.

”Jos näin kävisi, Suomen kaupalle ja sitä kautta kuluttajille lankeava lisä maksu on arvioitu 65 miljoonaksi euroksi”, Ala-Seppälä sanoo.

Toinen tärkeä näkökulma uudistuksessa on, että rahan tilitysmaksut eivät saa pidentyä nykyisestä.

”Jokainen päivän viivästys rahojen siirtymisessä tililtä toiselle, maksaa kaupall e satoja miljoonia euroja. Lähdemme siitä, että tilitysmaksut pitää siirtyä päivässä , Ala-Seppälä korostaa.

Uuteen sirukorttimaksamiseen siirtyminen parantaa merkittävästi maksamisen turvallisuutta. Mahdollisuus esimerkiksi korttikavalluksiin pienenee selvästi. Kaupalle uudistus tarkoittaa kuitenkin isoja investointeja ja kustannuksia.

”Kustannuksia syntyy sirulukijapäätteistä, kassajärjestelmäinvestoinneista, koko infran uusimisesta”, Ala-Seppälä laskee.

Kuluttajalle uudistus voi tarkoittaa sitä, että kassakuitin perässä on tulevaisuudessa maksamisen kustannus auki kirjoitettuna. Kaupat voivat itse päättää, haluavatko he laskuttaa kuluttajaa eri tavalla erilaisten maksuvälineiden käytöstä. Tanskassa kaupat ovat esimerkiksi ottaneet kuitteihin maksuvälinehinnat laajasti näkyviin.

Katso arvio maksamisen kustannuksista: