Kuluttajien luottamus talouteen nousi toukokuussa korkeimpaan lukemaan milloinkaan. Kuluttajien arviot sekä maan taloudesta että omasta taloudestaan ovat optimistiset. Kukkaronnyörit ovat hieman löystymässä.

Kuluttajien luottamusindikaattori nousi toukokuussa lukemaan 24,1.  Lukema on korkein, jota Tilastokeskuksen vuodesta 1995 jatkuneessa kuluttajien talousnäkymien luotauksessa on mitattu. Vuosi sitten toukokuussa luottamusindikaattorin arvo oli 12,5. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,9.

Oman taloutensa kohentumiseen seuraavan vuoden aikana luotti toukokuussa 27 prosenttia kuluttajista. Samaan aikaan 12 prosenttia pelkäsi oman taloutensa heikentyvän. Vuosi sitten luvut olivat 26 prosenttia ja 14 prosenttia.

Suuri ero vuodentakaiseen on kuluttajien näkemyksessä Suomen taloudesta. Yli puolet, 52 prosenttia, uskoi maan talouden paranevan vuoden kuluessa. Vain 9 prosenttia ounasteli sen heikkenevän. Vuosi sitten paranemista odotti 39 prosenttia, heikkenemistä 22 prosenttia.

Viidennes aikoo kunnostaa asuntoaan

Kestotavaroiden ostamista piti toukokuussa kannattavana 44 prosenttia kuluttajista. Yleisesti ottaen rahaa aiotaan käyttää hieman aiempaa enemmän. Lainan ottamista pitää nyt kannattavana 73 prosenttia vastaajista. 13 prosenttia harkitsee lainan ottoa vuoden sisällä.

Auton aikoo kuitenkin ostaa varmasti tai melko varmasti vuoden kuluessa vain 14 prosenttia vastanneista kotitalouksista. Asunnon ostoa harkitsee 8 prosenttia kotitalouksista. Sen sijaan hieman yli viidennes kotitalouksista aikoo peruskorjata asuntoaan.

Luottamus talouteen oli toukokuussa vahvinta pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin toukokuun kahden ensimmäisen viikon aikana yli 1200 Suomessa asuvaa henkilöä. He ovat 15–84-vuotiaita ja edustavat koko maan väestöä iältään, asuinalueeltaan, sukupuoleltaan ja äidinkieleltään. 

(Kuva: Tilastokeskus.)