Kuluttajat olivat elokuussa toiveikkaita Suomen talouden suhteen. Sen sijaan usko oman talouden kohenemiseen laski hivenen. Rahankäytössä ollaan maltillisia.

Kuluttajien näkemys Suomen talouden suunnasta seuraavan vuoden aikana oli elokuussa optimistinen ja vakaa, ilmenee Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Lähes puolet kuluttajista arveli Suomen talouden paranevan, joka kymmenes heikkenevän. Indikaattorin lukema ylsikin 23,5:een, kun se oli heinäkuussa 22,8. Pitkäaikainen keskiarvo on 12,1.

Omassa taloudessa hiukan varovaisempia

Näkemys omasta taloudesta hiipui hivenen heinäkuuhun verrattuna, mutta oli positiivinen. Elokuussa 26 prosenttia kuluttajista luotti oman taloutensa kohentumiseen. 12 prosenttia arveli sen heikkenevän. Heinäkuussa lukemat olivat 28 ja 9 prosenttia.

Rahankäytön suhteen kuluttajat arvioivat olevansa varovaisia. Kestokulutustavaroiden ostamista pidettiin elokuussa kuitenkin kannattavana.

Kolme neljästä pitää lainaa kannattavana

Auton ostoa vuoden kuluessa harkitsee vakavasti 16 prosenttia kotitalouksista. Kotitalouksista 8 prosenttia taas kaavailee ostavansa asunnon. Asunnon peruskorjaus on suunnitteilla lähes joka viidennellä kotitaloudella.

Lainan ottamista piti elokuussa kannattavana asiana lähes kolme neljästä kuluttajasta. Se on yli pitkäaikaisen keskiarvon, joka on 62 prosenttia. Lainan ottamista vuoden kuluessa suunnittelee 11 prosenttia kotitalouksista. 

Toisaalta säästäminenkin tuntui kuluttajista elokuussa hyvältä ajatukselta. 80 prosenttia uskoo pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.