Apteekkarit ovat huolissaan toimeentulostaan ja apteekkiverkostosta. Lääkkeiden katteet ovat romahtaneet hintojen laskettua, paikoin jopa 90 prosenttia.

Etelä-Saimaa-lehden haastattelema Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Koistiainen sanoo, että vuosi 2007 oli apteekeille vielä hyvä. Tilanne on nyt toinen, sillä tänä vuonna apteekkien myynnin arvioidaan pienenevän.

Liikevaihdon supistuminen on uutta, sillä yleensä apteekkien myynti euroissa laskettuna on vuodesta toiseen noussut, kirjoittaa Etelä-Saimaa. Yllättävät tekijät kuten sikainfluenssa voivat parantaa apteekkien tämän vuoden tulosta muutoin hankalasta talouden tilanteesta huolimatta.

Huoli kattavasta apteekkiverkosta
Samaan aikaan kun lääkkeiden hinnat ovat tippuneet, kulut kasvavat. Koistiainen sanoo, että säästämiskohteita on vaikea löytää. Jos henkilökunnassa säästetään, näkyy se ennen pitkää myös palvelussa.

Koistiainen sanoo, että tiukka tilanne on jo aiheuttanut joitain apteekkien lopettamisia ja konkursseja.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite maan kattavan apteekkiverkon säilyttämisestä, ja siihen voidaan pyrkiä muun muassa lääkelakia muuttamalla. Muutos voisi pitää sisällään esimerkiksi sivuapteekkien avittamisen kohdentamalla apteekkimaksu uudelleen.