Vuoden 2009 ensimmäisellä puoliskolla konkurssien määrä lisääntyi 38 prosentilla vuoden 2008 vastaavaan ajankohtaan mennessä, kertoo Tilastokeskus.

Kaupan alan konkurssien määrä kasvoi jo tammi-toukokuussa, mutta toimialalla on nähty yhä enemmän konkursseja parin viime kuukauden aikana.

Kaupan alalla pantiin tammi-kesäkuun aikana vireille 313 konkurssia, kun vuosi sitten vastaava luku oli 222.

Kaupan alaan lama iskee muita myöhemmin
"Kokemukset edellisestä taantumasta osoittavat, että lamalla ei ole aluksi vaikutusta kauppaan. Jos taantuma jatkuu pidempään, kohtaa kauppakin ongelmia ja supistamisia", sanoo Kaupan liiton varatoimitusjohtaja Heikki Ropponen.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm on hieman yllättynyt siitä, että kaupan ja palveluyritysten konkurssien määrä lisääntyi. Hän sanoo Helsingin Sanomille, että kuluttajien lisääntynyt luottamus Suomen talouteen ei näy teoissa. Lindholm ennustaa lisää konkursseja ainakin vuodeksi eteenpäin.

Kaiken kaikkiaan konkursseja laitettiin alkuvuonna vireille 1735. Henkilökuntaa konkurssin alaisissa yrityksissä työskenteli yhteensä 7 944 henkilöä.

Konkurssien määrä kasvoi maa-, metsä- ja kalataloutta lukuun ottamatta kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Eniten konkurssit lisääntyivät rakentamisen toimialalla.

Lue aikaisemmin julkaistut aiheeseen liittyvät uutiset:
Uusia yrityksiä vähemmän myös kaupan alalle 30.7.2009
Kaupan konkurssit lisääntyivät reilusti 30.6.2009