Kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa 8,4 eli sama kuin kesäkuussa. Lokakuusta maaliskuuhun kuluttajien luottamus omaan talouteensa oli miinuksella. Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa hieman vahvempi kuin vuotta aiemmin, mutta edelleen heikompi kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin. Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset työttömyydestä ja varsinkin Suomen taloudesta paranivat heinäkuussa edelliskuuhun verrattuna. Näkemykset työttömyyskehityksestä pysyivät kuitenkin edelleen synkällä tasolla.

Heinäkuussa 46 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 21 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan.Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa 24 prosenttia kuluttajista ja 11 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Kestotavaroita harkitaan ostettavaksi
Ennätyksellisen moni eli 62 prosenttia kuluttajista piti heinäkuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Vastaava osuus oli vuosi sitten 39 prosenttia ja alimmillaan viime lokakuussa 30 prosenttia. Kulutusaikeet olivat kuitenkin heinäkuussa enimmäkseen maltillisia, mutta monet kotitaloudet suunnittelivat esimerkiksi kodintekniikan hankintaa tai matkailua seuraavan kuuden kuukauden aikana.