Muuntogeeniset elintarvikkeet sisältävät geeniteknisesti muunneltuja organismeja tai niistä valmistettuja ainesosia. Elintarviketurvallisuusviraston mukaan muuntogeenisten elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä ilmenee mikäli tuotteet sisältävät tällaisia ainesosia. Kaupan hyllyiltä ei tällä hetkellä Suomessa löydy muuntogeenisiä elintarvikkeita.

Viime viikolla maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vaati, että suomalaisilla kuluttajilla on oltava mahdollisuus valita ruokakoriinsa geenimuuntelemattomia elintarvikkeita. Anttilan mukaan kuluttajalla on oikeus tietää ruoan alkuperä, tuotantotapa ja jalostusprosessit, samoin kuin se, onko ruoka geenimuuntelusta vapaata.

Eviran tiedotteen mukaan muuntogeeniset elintarvikkeet joutuvat läpäisemään tiukan tutkimus-, tarkastus- ja lupamenettelyn. Jos valmistuksessa on käytetty muuntogeenisiä kasveja tai niistä valmistettuja ainesosio yli 0,9 prosenttia, tehdään siitä merkintä tuotteen pakkaukseen. Merkintä "muuntogeeninen" tai esimerkiksi "valmistettu muuntogeenisestä soijasta" löytyy ainesosaluettelosta välittömästä muuntogeenisen ainesosan jälkeen tai muuntogeenisestä lajista valmistettujen ainesosien jälkeen.

Jos tuotteessa ei ole ilmoitettu muuntogeenisten ainesosien käytöstä, se ei ole muuntogeeninen kerrotaan Evirasta. Hyväksytyt muuntogeeniset ainekset eivät vaikuta haitallisesti ihmisen, eläimen tai ympäristön terveyteen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Tulli valvovat Suomessa muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja. Lisää tietoa pakkausmerkinnöistä ja muuntogeenisistä elintarvikkeista löytyy Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan internetsivuilta osoitteesta www.tuoreetkasvot.fi.

Lue aiheesta aikaisemmin julkaistut uutiset:
Anttila: Suomalaisilla oltava mahdollisuus eettisiin elintarvikkeisiin 31.7.2009