Suuri osa merkittävistä investointihankkeista on nyt palvelualalla. Kauppalehden ja Reed Business Information Oy:n tietojen mukaan Suomen paristakymmenestä suurimmasta yritysinvestoinnista puolet ovat liikekeskuksia ja suuria marketteja.

Kaupan liiton pääekonomisto Jaana Kurjenoja sanoo Kauppalehden haastattelussa, että kauppa antaa tällä hetkellä taloudessa tekohengitystä kotimarkkinataloudelle ja rakennusteollisuudelle.
"Ilman kaupan hankkeita rakennuksilla menisi vieläkin huonommin", Kurjenoja jatkaa.

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Penna Urrila on samoilla linjoilla Kurjenojan kanssa.
"Kaupan alalla ja palvelupuolella on suuria hankkeita, ja ne kantavat ainakin vielä jonkin aikaa", Urrila sanoo.

Investoinnit on aloitettu aikana, jolloin sekä liikevaihdot että kysyntä kasvoivat. Päätökset suurista kauppahankkeista tehdään kuitenkin usein paikallisen markkinatilanteen perusteella.

Kostautuuko hankkeet?
Kurjenoja ei osaa vielä arvioida, kostautuuko kova rakentaminen kauppaketjuille. Kaupan alan tulevaisuudennäkymät ovat melko synkkiä. Jos kulutus ja ostovoima laskevat pitkään, saattavat investoinnit kostautua kauppiaille.
"Vaikka hankkeet ovat olleet lyhyellä aikavälillä perusteltuja, niin taantuman pitkittyessä kauppiaat eivät enää jaksa odottaa nousun alkua", Kurjenoja sanoo.

Jos talous kääntyy vielä loppuvuodesta parempaan suuntaan, valmistuvat kaupan suurhankkeet sopivasti nousun kynnyksellä ilman, että ne kuumentavat markkinoita.