Kesko on laskenut, että ruoan arvonlisäveron alentaminen tuo 215 euron säästön kaksi- tai kolmihenkisen perheen ruokakuluihin vuodessa. Lokakuun alussa elintarvikkeiden arvonlisävero alenee 17 prosentista 12 prosenttiin.

Viiden prosentin arvonlisäveron alennuksen jälkeen ruokatuotteiden hinnat laskevat 4,3 prosenttia. Keskon mukaan on kuitenkin jotain tuotteita, joissa arvonlisäveron aleneminen ei näy yhtä konkreettisesti. Esimerkiksi hedelmät ja vihannekset hinnoitellaan päivittäin markkinahinnan mukaan, jolloin alennus ei välttämättä näy 4,3 prosentin hinnanpudotuksena, vaikka asiakas saakin tuotteen 4,3 prosenttia edullisemmin kuin ennen veronalennusta.

Alv-alennuksen piiriin kuuluvat kaikki ruokatuotteet, myös ruokakaupoissa myytävä mukaan otettava noutoruoka. Muutoksen ulkopuolelle jäävät alkoholijuomat sekä osa päivittäistavarakaupoissa myytävistä terveysvalmisteista, kuten rohdostuotteet ja homeopaattiset tuotteet. Myös osa koiran syötävistä puruluista kuuluu alv 22 prosentin piiriin. Leivontakoristeissa on alv 22 prosentin piirissä olevia ei-syötäviä koristeita, ja esimerkiksi joulumakeisissa on yhdistelmätuotteita, joissa tuotteesta suurin osa on ei-syötävää, jolloin tuotteen verokannaksi määräytyy 22 prosenttia.

Kodintarvikkeet, eli paperit, suodatinpaperit, vaipat ja eläintarvikkeet sekä pesuaineet tai muut käyttötavarat eivät kuulu muutoksen piiriin. Myös kukkien alv-kanta on edelleen 22 prosenttia.

K-citymarketeissa esillä kaksi hintaa

Niin sanotun kaksihintajärjestelmän mukaisesti toimivissa K-citymarketeissa uusia hintaetikettejä aletaan vaihtaa jo muutosta edeltävällä viikolla. K-citymarketeissa on näin ollen esillä kaksi hintaa, vanha ja uusi. Muissa K-ruokakaupoissa vanhat hintaetiketit vaihdetaan suoraan uusiin, ja uudet hinnat ovat esillä 1. lokakuuta lähtien.

Keskosta kerrotaan, että kaikki hintaetiketit pyritään vaihtamaan lokakuun ensimmäiseen päivään mennessä siten, että uusi hinta on näkyvissä asiakkaalle. Kassajärjestelmä antaa tuotteelle 1. lokakuuta alkaen aina uuden, alennetun hinnan siitäkin huolimatta, että hintaetiketissä olisi vielä vanha hinta.