Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentuminen lokakuun alusta tietää lisätyötä kaupoissa. Uusien hintalappujen vaihtamisen lisäksi kassajärjestelmien myyntihintojen vaihtaminen aiheuttaa tietojärjestelmätöitä.

Kauppojen elintarvikeosastoilla elintarvikkeiden uudet hinnat alkavat näkyä osittain jo tämän viikon aikana, mutta viimeistään ensi viikolla uudet hintalaput ovat löytäneet paikkansa hyllynreunoilta. Liiketyypistä riippuen vaihdettavia etikettejä on noin 4 000 - 20 000 kappaletta sekä sadoittain isompia julisteita.

Kaupan toimijat vakuuttavat, että vaikka hintamerkitseminen on rankkaa työtä, tehdään se puhtaasti teknisenä toimepiteenä.
"Kassajärjestelmä antaa 1. lokakuuta taatusti oikean hinnan kuluttajalle. Vaikka hyllyn reunasta löytyisi vielä vanha hinta, kertoo kyllä kassa oikean, alennetun hinnan", kertoo Anja Elonsalo SOK:n päivittäistavarakaupan ketjuohjauksen tietohallinnosta.

Myös kauppias lupaa, että elintarvikkeiden veronalennus viedään sellaisenaan hintoihin.
"Kauppojen tarkoituksena on tuoda selkeästi kuluttajalle esiin uudet, laskeneet hinnat. Vilunkipeliä niihin ei ole missään nimessä tarkoitus ujuttaa", kertoo kauppias Toni Pokela K-citymarket Espoo Iso Omenasta.

Tuplamerkintä kertoo vanhan ja uuden hinnan

Osassa S- ja K-ryhmän myymälöistä asiakkaille kerrotaan vanha ja uusi hinta rinnakkain. Poikkeuksen tekevät hedelmät ja vihannekset, joiden hinnat saattavat vaihdella viikottain arvonlisäverokannasta riippumatta. Siwoissa, Valintataloissa ja Euromarketeissa siirrytään suoraan uusiin hintoihin.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine tähdentää, että veronalennus kohdistuu vain elintarvikkeisiin. Muiden päivittäistavaroiden kuten tupakkatuotteiden, pesuaineiden ja wc-paperin arvonlisävero pysyy ennallaan.

Alkoholivero nousee samaan aikaan

Lokakuun ensimmäisenä päivänä hinnat eivät muutu vain ruuan osalta. Alkoholivero kiristyy samana päivänä 10 prosentilla. Päivittäistavarayhdistys ennustaa, että alkoholijuomien vähittäismyyntihinnat nousevat keskimäärin 4,5 prosenttia. Keskioluen osalta veronkorotuksen vaikutus hintaan on noin 3,5 prosenttia.

Esimerkkilaskelma ruoan arvonlisäveron alenemisen vaikutuksesta kuluttajahintaan:
Jos elintarvikkeen veroton hinta on yksi euro, sen myyntihinta arvonlisäveron kanssa on syyskuun loppuun saakka 1,17 euroa. Lokakuun alusta lähtien uusi verollinen hinta on 1,12 euroa. Myyntihinnan 5 sentin lasku on 4,274 % eli noin 4,3 % tuotteen alkuperäisestä 1,17 euron myyntihinnasta.

Päivittäistavarakauppa PTY ry:n tiedote: Ruoan arvonlisävero alenee 1.10.2009, alkoholivero nousee 22.9.2009