Amsterdamilaisessa Ekoplaza-supermarketissa on avattu maailman ensimmäinen täysin muoviton ruokaosasto. Sen valikoimassa on lähes 700 luomutuotetta, joiden pakkauksista ei löydy muovin häivääkään.

Ympäristötietoiset amsterdamilaiset voivat nyt ostaa ruokansa ilman muovipakkauksia. Hollantilaiseen Ekoplaza-ketjuun kuuluvan supermarketin muovittomalta osastolta voi ostaa muun muassa lihaa, riisiä, jugurttia ja muita maitotuotteita, kastikkeita, aamiaismuroja, suklaata, välipaloja, hedelmiä sekä vihanneksia, jotka on pakattu lasisiin, metallisiin, pahvisiin tai biohajoaviin pakkauksiin. Ilman muovia myytävien luomutuotteiden valikoimaan kuuluu jo lähes 700 tuotetta.

Ekoplazan muovittomalla osastolla asiakkaiden käytössä on myös ruotsalaisen Bluewaterin kehittämä juomaveden puhdistuslaite, jonka avulla pyritään eroon muovipulloista. Asiakkaita rohkaistaan tuomaan kotoa mukanaan oma pullo ja puhdistamaan laitteella itselleen juomavettä, joka saadaan suoraan yhdestä Amsterdamin kanavasta.

Taistelua muovisaastetta vastaan

Idea muovittomasta myymälästä on kehitetty yhdessä brittiläisen ympäristöjärjestö A Plastic Planetin kanssa. Järjestö pitää maailman ensimmäistä muovitonta ruokaosastoa tärkeänä merkkipaaluna maailmanlaajuisessa taistelussa muovisaastetta vastaan.

Ekoplaza-ketju aikoo avata muovittoman osaston jokaiseen 74 myymäläänsä vuoden loppuun mennessä. Idean toivotaan leviävän muihinkin hollantilaisiin ja brittiläisiin supermarketteihin.

Suomessa kauppa työskentelee muoviroskaa vastaan

Suomessa on jo pitkään vähennetty muovien haitallisia ympäristövaikutuksia innovaatioiden ja vapaaehtoisten toimenpiteiden avulla. Täällä kauppa edistää muovin vastuullista käyttöä muun muassa muovikassisopimuksen sekä muovipakkausten keräyspisteiden avulla. Suomessa peräti yli 90 prosenttia myydyistä juomapakkauksista palautuu kiertoon.