Ruokakaupoissa tehdään päivittäin työtä ruokahävikin vähentämiseksi. Keskiviikkona 12.9. pidettävässä Hävikkiseminaarissa käydään läpi keinoja ja saadaan tietoja ruokahävikin nykytilasta.

Ruokahävikin vähentäminen on päivittäistavarakaupalle tärkeää. Ammattitaitoinen henkilöstö, tehokkaat ennuste- ja tilausjärjestelmät sekä hyvät logistiikkaratkaisut ovat tässä tehokkaita keinoja.

Määrätietoisilla yksittäisillä askelilla päästään eteenpäin, samoin yhteistyöllä viranomaisten kanssa. Esimerkiksi hävikiksi menossa olevia hedelmiä ja vihanneksia voidaan nyt koota yhteen ja myydä lajikkeista ja laatuluokista riippumatta. Päivittäistavarakauppa ry (PTY) ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sopivat asiasta elokuussa. Aiemmin pakkausmerkinnöistä tehdyt tulkinnat estivät tämän.

Viime vuonna PTY:n jäsenyritysten myymälöissä ja kaupan omassa logistiikassa hävikkiin päätyi 1,87 prosenttia elintarvikkeista. Vuonna 2016 luku oli hieman yli 2 prosenttia. Hävikiksi lasketaan myynnistä poistetut elintarvikkeet ja ruoka-apu, ei varkaushävikkiä tai hinnanalennuksia.

Ensisijaisesti ruoka-apuun

Hävikkiin menevät eli myynnistä poistettavat, syömäkelpoiset elintarvikkeet hyödynnetään ensi sijassa ruoka-apuna. Sadat ruoka-apua jakavat järjestöt ovat kaupan yhteistyökumppaneita. Ne järjestävät mm. yhteisöruokailuja sekä jakavat ruoka-apua kaupalta saamansa ruuan turvin.

PTY on julkaissut uuden suosituksen ruokahävikin hallinnasta myymälöissä. Se sisältää pelisäännöt, joiden mukaan myymälät tekevät yhteistyötä ruoka-avun järjestäjien kanssa. Suositus perustuu Eviran ruoka-apuohjeeseen.

”Kun pelisäännöt ovat kaikille selvät, apu saadaan perille tehokkaasti ja turvallisesti. Olemme iloisia siitä, että logistiikka toimii ja ruoka-avun toimintamuodot kehittyvät, toteaa johtaja Ilkka Nieminen PTY:stä.

Ruokahävikin tarkka määrä selville

PTY ja Kuluttaja-lehti järjestävät keskiviikkona 12.9. Hävikkiseminaarin. Siinä käydään läpi, millä keinoilla ruokahävikkiä voidaan vähentää aina lainsäädännön kehittämisestä yritysten vapaaehtoisiin toimiin. Seminaarissa saadaan tietoa hävikin nykytilanteesta.

Seminaarissa on esillä myös Luonnonvarakeskuksen vetämä hanke, jonka kuluessa selvitetään tarkkaa hävikin määrää elintarvikeketjussa. Toistaiseksi siitä voidaan esittää vain arvioita.

Hävikkiviikkoa vietetään 10.−16.9. Ruuan ja ruokaketjun osuus kulutuksemme ympäristövaikutuksista on noin 40 prosenttia. Arvioiden mukaan jokainen suomalainen heittää pois keskimäärin 24 kg syömäkelpoista ruokaa vuodessa.

Lisätietoja Hävikkiviikosta:www.havikkiviikko.fi 
Katso videoita ja lue lisää kaupan toimista hävikin vähentämiseksi Saa Syödä -sivustolta

Kuva: 123RF