Presidentti Nicolas Sarkozy herätteli uudelleen keskustelua Ranskassa pitkään velloneesta kiistasta kauppojen sunnuntaiaukiolosta. Esitys vapaammista aukioloista tulee lainsäätäjien käsiteltäväksi tällä viikolla.

Viime kuussa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vaimon Michellen ja heidän kahden tyttärensä shoppailumatka Pariisin luksusliikkeisiin nosti aiheen Sarkozyn huulille uudelleen. Obaman ja tyttöjen shoppailumatkaa varten jouduttiin tekemään erikoisjärjestelyjä, jotta kaupat saatiin auki.
"Onko se normaalia, että sunnuntaina, jolloin Rouva Obama haluaa mennä ostoksille Pariisissa, minun täytyy soitella ympäriinsä saadakseni kaupat auki?" kysyy Sarkozy.
"Miten meidän tulisi selittää heille, että me olemme ainut maa, jossa kaupat ovat kiinni sunnuntaisin?"

Ranskan laki sunnuntaiaukiolosta on paljon rajoittavampi kuin Yhdysvalloissa tai vaikkapa Englannissa. Ranskassa kaupat ovat olleet sunnuntaisin kiinni vuodesta 1906 lähtien, jolloin säädettiin laki lepopäivästä. Tosin leipomot, lihakaupat ja muutamat muut pienet liikkeet saavat olla auki iltaan asti.

Viimeaikaisten kyselyjen tulosten mukaan suurin osa ranskalaisista on sitä mieltä, että kaupoilla pitäisi olla vapaus olla auki myös sunnuntaisin. Aikaisemmin perhepäivälliset sunnuntaisin ovat olleet tärkeä tapahtuma monelle ranskalaiselle, jonka vuoksi kauppojen aukioloa ei ole pidetty tärkeänä.

Tiistaina kansalliskokous avaa keskustelun uudesta lakiehdotuksesta. Sen mukaan liikkeet määritellyillä turistialueilla ja erityisillä shoppailualueilla saisivat olla auki myös sunnuntaisin.