Vapaaehtoisuuteen perustuvan muovikassisopimuksen vaikutukset näkyvät jo tuhansissa suomalaisissa myymälöissä muovikassien maksullisuutena, lisääntyneenä neuvontana ja laajempina ostoskassivalikoimina.

Tuoreimpana sopimuksen allekirjoittajana Musti ja Mirri tuo mukanaan 119 uutta myymälää sopimusjärjestämän piiriin.

Mukana monenlaisia kauppoja

Kaupan liiton ja ympäristöministeriön syksyllä 2016 solmimalla muovikassisopimuksella on jo nyt päästy hyvään kattavuuteen erityisesti päivittäistavarakaupan osalta: päivittäistavarakaupan myymälöistä sopimusjärjestelmässä mukana olevilla on noin 97 % markkinaosuus.

Sopimukseen on lähtenyt mukaan jo kymmenen yritystä, joilla on yhteensä yli 3 000 myymälää Suomessa. Yritykset edustavat kaupan alaa laajasti, sillä mukana on rauta- ja rakennustarvike-, kodintekniikka-, sisustus-, urheilu-, vaate- ja kenkäkauppoja sekä tukkuja ja tavarataloja.

  myymälät
päivittäistavara 2484
tavaratalo 26
vaate- ja kenkä 53
urheilu 67
huonekalu- ja sisustus 33
kodintekniikka 38
rauta- ja rakennustarvike 163
kauneus 14
tukku 38
lemmikkituotteiden erikoistavara 119
muu 104
YHTEENSÄ 3139

Uusimpana mukaan liittyneen Mustin ja Mirrin myötä sopimus laajeni lemmikkituotteiden erikoiskauppaan. ”Lähdimme sopimukseen mukaan, koska pidämme ympäristöasioita tärkeinä ja asiakaspalautteista sai vaikutelman, että meidän asiakkaat ovat myös kiinnostuneita niistä”, toteaa maajohtaja Juhana Lamberg Musti ja Mirri Oy:stä.

Maksullisuus vähentää kulutusta

Gigantti liittyi sopimusjärjestelmään syksyllä 2017 ensimmäisenä kodinelektroniikkaketjuna Suomessa. Muovikassit oli muutettu Gigantissa maksullisiksi jo toukokuussa 2016, minkä lisäksi muovikassien rinnalle on tuotu myyntiin myös kestokassi. ”Tulokset ovat olleet merkittäviä: muovikassien kulutus on maksullisuuden seurauksena vähentynyt yli 64 prosentilla”, kertoo Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela.

Sopimus on avoin kaikille kaupoille

Sopimusjärjestelmä on avoin kaikille kaupoille kirjakaupoista apteekkeihin ja tukkukaupoista optikkoliikkeisiin. Kaupan liitto kannustaakin kaikkia lähtemään mukaan sopimukseen, ja tarjoaa liittymiseen ja viestintään apua. ”Muovijätteen synnyn ehkäisyyn tarvitaan kaikkien panostusta”, toteaa Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola ja toivottaa kaikki kaupat tervetulleeksi sopimusjärjestelmään.