Yritysten irtisanomiset ja lama eivät ole innostaneet suomalaisia yrittäjyyteen. Tilastojen mukaan uusia yrityksiä perustettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 9 479 kappaletta mikä on 17,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana edellisvuonna.

Kaupan alalle uusia yrityksiä syntyi 1 650 kappaletta, kun vuotta aiemmin uusia yrityksiä perustettiin yli 2 000.

"Irtisanomiset eivät ole suuremmin koskeneet kaupan alaa, lukuun ottamatta autokauppaa. Entiset kaupan työntekijät ovat useimmin niitä, jotka perustavat uuden kaupan tai kioskin, koska toimiala on tuttu", kertoo Kaupan liiton varatoimitusjohtaja Heikki Ropponen. "Siksi kaupan alalle ei vielä ole ilmaantunut uusien yritysten sumaa."

"Kokemukset edellisestä taantumasta osoittavat, että lamalla ei aluksi ole vaikutusta kaupan alaan. Jos taantuma jatkuu pidempään, kohtaa kauppakin supistamisia."

Tilastokeskuksen julkistamien tietojen mukaan alkuvuonna juuri kaupan alalla aloitti eniten uusia yrityksiä. Seuraavana tulevat ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan sekä rakentamisen toimialat. Näilläkin aloilla uutta bisnestä lähdettiin pystyttämään vuotta 2008 vähemmän.

Myös lopettaneita yrityksiä eniten kaupan alalla
Vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä 11 085 yritystä lopetti toimintansa. Verrattuna vuotta aikaisempaan tilanteeseen lopettaneiden yritysten määrä lisääntyi 17,6 prosenttia. Näistä 2 252 yritystä oli kaupan alalla (20,3 prosenttia), rakentamisesta lopetti 16,1 prosenttia (1 784 yritystä) ja ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla lopetti 1 624 yritystä (14,7 prosenttia).