Viron kilpailuvirasto on tehnyt ehdotuksen itsehoitolääkkeiden myymisestä apteekkien ulkopuolella mm. ruokakaupoissa. Talous- ja viestintäministeriö puoltaa ehdotusta, mutta sosiaaliministeriö on epäilevällä kannalla.

Huolta kannetaan ennen kaikkea siitä, ettei kuluttaja saa asiantuntevaa palvelua ostaessaan lääkkeitä ja pienet apteekit häviävät kilpailussa. Ehdotuksen päätavoitteena on lääkkeiden hintatason alentaminen, mutta sosiaaliministeriö ja osa kauppiaista suhtautuu siihen epäilevästi. Apteekkariliiton arvion mukaan pienempien apteekkien tilanne voi huonontua entisestään, jos niiden vierellä tavalliset kaupat aloittaisivat lääkkeiden myynnin.

Suurin osa kauppiaista on valmiita ottamaan itsehoitolääkkeet myyntiin kauppojen hyllylle. Viron yhden suurimman kauppaketjun Grossin suuromistaja Oleg Gross on tietoinen kilpailuviraston ehdotuksesta ja puoltaa sitä ehdottomasti. Hän on aiemminkin ihmetellyt, miksei itsehoitolääkkeitä saa myydä ruokakaupoissa. Gross uskoo, että vapaa kilpailu pudottaisi hintoja.

Talous- ja viestintäministeriö puoltaa ehdotusta, mutta päätöstä voidaan odottaa aikaisintaan vuoden lopussa.

Lue aikaisemmin julkaistu aiheeseen liittyvä uutinen:
Itsehoitolääkkeet tulivat kauppoihin Japanissa