Kemikaaleja on kaikkialla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tarjoaa niistä kattavasti tietoa niin kuluttajille kuin yrityksillekin. Ajankohtaisen Luulot pois kemikaaleista -kampanjan tavoitteena on herätellä erityisesti kuluttajien kemikaalitietoutta. Yrityksen pitää puolestaan pysyä ajan tasalla mm. siinä, mitä aineita myynnissä olevat tuotteet sisältävät.

Tukes toimii Suomessa kemikaaliturvallisuusviranomaisena, eli käytännössä se mm. valvoo pistokokeilla myynnissä olevia kemikaaleja ja niitä sisältäviä tuotteita ja myöntää lupia Suomessa myytäville biosidi- ja kasvinsuojeluainevalmisteille. 

Tukes ei hyväksy eikä ennakkotarkasta etukäteen kaikkia markkinoilla olevia kemikaalituotteita. Se tekee suurimman osan kemikaaliturvallisuustyöstään yhdessä teollisuuden ja valmistajien kanssa. Tämä työ ei suoraan näy kuluttajille.

Kuluttajien tietoutta kemikaaleista pitää lisätä: luulot pois!

Tämän kuun aikana käynnistetty Luulot pois kemikaaleista -teemavuosi kehottaa tietämään, ei luulemaan, ja tarjoaa kuluttajille tietoa kemikaaleista ja turvallisuudesta. Kemikaaleja on kaikkialla, ja Tukesin tavoitteena on ohjata kuluttajaa käyttämään niitä oikein ja harkiten. Kampanjasivustolle luulotpoiskemikaaleista.fi lisätään vuoden mittaan teemoittain tietoa, josta kuluttajalle on hyötyä arjessa. Teemakokonaisuuksia ovat:

Maaliskuu: Mistä tietoa kemikaaleista

Huhtitoukokuu: Kosmetiikka ja korut

Kesä–heinäkuu: Kesän kemikaalit (veneenpohjamaalit, kasvinsuojeluaineet, puunkyllästysaineet, aurinkovoiteet, hyttyskarkotteet, tatuoinnit ym.)

Elokuu: Kemikaalien vastuullinen käyttö (kiertotalous, vaarallisten jätteiden hävitys yms.)

Syyskuu: Huolen aineet ja huolenaiheet (Mistä tietoa tuotteiden sisältämistä vaarallisista aineista/kemikaaleista, Mistä tietoa SVHC-aineista ja biosiditehoaineista esineissä, ED-aineet, jyrsijämyrkyt, tuholaistorjunta)

Lokakuu: Kemikaaliostoksilla (myyjän velvollisuudet, ostaminen EU:ssa, EU:n ulkopuoliset verkkokaupat)

Marras–joulukuu: Harrasteet (Ilotulitteiden kemikaalit, joululahjat, harrastajan kemikaalit, remonttireiskat, autoilijat)

Tammikuu: Säädökset

Helmikuu: Yhteenveto

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa ja Ylen kanavilla. Sitä voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #luulotpoiskemikaaleista.

Tuotteiden toimittajilla velvollisuus kertoa niiden sisältämistä SVHC-aineista ja biosidikäsittelystä

Yrityksen pitää tietää mitä myy, sillä kuluttajalle on tämän pyynnöstä pystyttävä 45 päivän sisällä kertomaan, onko esineessä erityistä huolta aiheuttavia aineita, eli SVHC-aineita, tai onko esine käsitelty biosidilla. Erityistä huolta aiheuttavat aineet voivat olla syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia tai luonnossa hitaasti hajoavia, biokertyviä ja myrkyllisiä.

Tämän tiedon pitäisi kulkea toimitusketjussa automaattisesti viimeiselle myyntiportaalle saakka eli lainsäädännön mukaan toimittaessa toimitusketjun viimeiselläkin toimijalla on tieto esineen SVHC-aineesta, jos sellaista on enemmän kuin 0,1-painoprosenttia.

Esimerkiksi tekstiilien, urheiluvälineiden, jalkineiden, lelujen ja huonekalujen SVHC-ainesta ja biosidikäsittelyistä pitää kertoa pyydettäessä kuluttajalle.

Linkkien takana lisätietoa kemikaaleista

Tukesin sivuilla on kuluttajille paljon kemikaaliaiheista asiaa.

Euroopan kemikaaliviraston kuluttajasivut

Tukesin julkiseen markkinavalvontarekisteriin (MAREK) kootaan tietoja sellaisista tuotteista, jotka eivät ole olleet lainsäädännön vaatimusten mukaisia ja joiden myyntiä Tukes on rajoittanut. Lue lisää >

Lisätietoja Kaupan liitosta: kemikaaliasiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb, p. 050 300 3263, terhi.kuljukka-rabb(at)kauppa.fi