Kaupan monipuoliset työtehtävät ja uramahdollisuudet

Miten kaupan alalle pääsee töihin?

Koululaiset voivat saada ensimmäiset kokemukset kaupan alan työtehtävistä TET-jaksolla. Monet kaupan alan yritykset ottavat ”tettiläisiä” harjoitteluun. TET-harjoittelusta kaupassa kiinnostuneiden nuorten kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä kiinnostavaan yritykseen.

Peruskoululainen, kymppiluokkalainen, ammattistarttilainen tai lukiolainen voi hakea kesäksi Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkaa, joita on runsaasti tarjolla kaupan alalla. Harjoittelu kestää kaksi viikkoa, sen voi suorittaa kesä-elokuun aikana, ja sen tarkoituksena on tutustuttaa nuori kaupan alan töihin. Työajat sijoittuvat maanantaista perjantaihin päivävuoroon ja harjoitteluajalta saa palkkaa 375 euroa vuonna 2021. Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkoja kannattaa kysyä suoraan kaupan alan yrityksistä.

Lisätietoa Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelusta löytyy täältä.

Monet kaupan alan yritykset hakevat uusia työntekijöitä omien nettisivujensa kautta. Yksi väylä uuteen työpaikkaan on siis työhakemus, joka on kohdistettu avoimena olevaan tehtävään. Aluksi kannattaa hakea myös kestoltaan lyhyitä tehtäviä – ne kartuttavat kokemusta ja voivat poikia lisää työtä, jos vaan innokkuutta riittää ja työtä on yrityksessä tarjolla!

Kauppiasta tai myymäläpäällikköä voi mennä myös rohkeasti tapaamaan ja kertoa, että on kiinnostunut tulemaan töihin. Kannattaa tutustua yritykseen etukäteen esimerkiksi sen nettisivujen avulla.

Tutustu työelämään ja tienaa!

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM haluavat tukea peruskoululaisten ja lukiolaisten mahdollisuuksia tutustua työelämään ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kesäharjoitteluohjelman puitteissa. Tarkoituksena on, että koululaiset saavat omakohtaista kokemusta kaupan alan yritysten toiminnasta, niissä esiintyvistä eri työtehtävistä, henkilöstörakenteesta, yhteistyömuodoista ja alan tarjoamista mahdollisuuksista sekä tarjota koululaisille sopivaa käytännön työtä.

Kaupan polku -työkokeilu

Kaupan liitto, Helsingin kaupungin työllisyyspalvelut ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto ovat käynnistäneet Kaupan polku -pilottihankkeen yli 30-vuotiaille työttömille helsinkiläisille työnhakijoille. Sen tavoitteena on tarjota työnhakijalle mahdollisuus päästä kiinni kaupan alan töihin räätälöidyn tutustumiskoulutuksen kautta. Hankkeessa ovat tiiviisti mukana myös tulevat työkokeilupaikat Alepa, S-Market, Prisma, Musti ja Mirri, Tokmanni ja K-Citymarket Easton. Kaupan polku on toteutettu aiemmin myös 18-29-vuotiaille työttömille nuorille.