Vuosi vaihtui teknisessä kaupassa positiivisissa merkeissä. Jäsenyritysten myynti kehittyi vuonna 2016 viisi prosenttia edellisvuodesta. Kaikki päätoimialat nousivat plussalle, ja koko vuotta ajoi rakentamisen hyvä vire, joka toi iloa myös koko kansantalouteen. Teollisuuden piristyminen loppuvuonna kruunasi teknisen kaupan hyvän vuoden. Jäsenyritysten tulevaisuuden odotukset olivat hyvällä tasolla koko vuonna ja faktiset myyntiluvut seurasivat luontevasti perässä.

Alkanut vuosi lupaa hyvän kehityksen jatkuvan, jos luottamusindikaattoreihin on uskominen. Euroalueen taloustunnelmat, suomalaisen kuluttajan luottamus ja teknisen kaupan myyntiodotukset ovat alkuvuonna olleet paremmat kuin kuuteen vuoteen. Ainakin tammikuussa teknisen kaupan hyvä myynnin kehitys sai jatkoa jäsenyritysten myynnin päädyttyä reilut kuusi prosenttia edellistä vuotta korkeammalle tasolle. Nopeinta nousu oli teollisuuden tuotteissa ja palveluissa, joissa myynti kohosi tammikuussa reilut 11 prosenttia. Raaka-aineissa myynti puolestaan lisääntyi kahdeksalla prosentilla.

Vaikka aurinko paistaakin tällä hetkellä tekniseen kauppaan, häämöttää taivaanrannassa kuitenkin vaaleanharmaa rintama. Pilviä muodostuu ennen kaikkea kasvavasta protektionismin virtauksesta. Trump, Brexit ja äärioikeiston kasvava suosio useissa Euroopan maissa ovat sangen tuoreita pilviä taivaalla. Protektionismi toteutuessaan ei lupaa hyvää Suomen kaltaiselle viennistä riippuvaiselle maalle. Toivotaan, että järki voittaa ja skenaario kasvavasta protektionismista häviää.

Kirjoittaja on Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja.