Kuluvalla viikolla valmistui Tilastokeskuksen työvoimatutkimus huhtikuulta. Monen vuoden ja alkuvuodenkin voimakasta kaupan työvoimakehitystä kuvaavien lukujen jälkeen tilastot olivat hätkähdyttäviä. Työpaikkojen väheneminen vuodessa 23 000:lla tuntuu vaikealta uskoa.

Huolestuttavia tietoja työvoimatilanteesta on toki kuulunut teknisen tukkukaupan piiristä. Vientiä ja rakennustoimintaa palvelevan tukkukaupan tilanne on tiedostettu. Tukkukaupan työpaikkojen raju vähentyminen 18 000:lla eli 20 prosentilla tuntuu kuitenkin ennakoimattoman rajulta.

Vähittäiskaupan kohtuullisen vakaisiin työllistämisedellytyksiin on uskottu edelleen vahvasti. Kuluttajien usko omaan talouteensa ja ostovoiman vahva kasvu antavat vahvan pohjan kaupankäynnille. Vähittäiskaupan työpaikkojen tippuminen työllisyystilastossa 9000:lla vaikuttaa odottamattomalta.

Tilastolukujen kieltäminen tai tuudittautuminen siihen, että ne perustuvan pelkään tilastolliseen harhaan, ei voi olla järkevää. Huhtikuun tilastoluvut panevat vakavasti miettimään, ettei vain 1990-luvun lamahistoria toistaisi taas itseään ja vielä paljon nopeammassa tahdissa kuin silloin. Tuolloin pankkien ja vientiteollisuuden kriisi oli jatkunut jo lähes pari vuotta ennen kuin lama iski todenteolla kauppaan. Lopputuloksen muistamme. Kaupan työllisyys romahti ja alan työpaikkojen määrä laski neljänneksen, peräti 85 000.

Loppuviikolla tuloksettomina päättyneet teknologiateollisuuden työehtosopimusten uudistamisneuvottelut ovat myös vahva signaali. Näkemysero neuvottelijoiden välillä ilmeisen pienistä kustannuskysymyksistä siirsi neuvottelut loppukesään. Tunnettu tosiasia työmarkkinapöydissä on, että hommien pitkittyessä ne aina vaikeutuvat. Vientiteollisuuden piirissä on tosi kysymyksessä. Vientiteollisuuden toimintaedellytykset eivät kerta kaikkiaan salli minkäänlaisia työvoimakustannusten lisäyksiä.

Kaupan työmarkkinaosapuolet ovat vasta pohjustamassa ensi keväänä käytäviä työehtosopimusneuvotteluja. Kaupan sopimushan päättyy 31.3.2010 eli kiirastorstaiksi. Sopijapuolilla on tarkoitus pohjustaa neuvotteluja kesän ja syksyn aikana selvittämällä monia tärkeitä rakenteellisia kysymyksiä. Tällaisia ovat ainakin kuntakalleus- ja palkkaluokittelu sekä yrityskohtaisten palkankorotuserien soveltuvuus kaupan kentässä. Monet näistä rakenneuudistuksista voivat sisältää kustannustasoa nostavia ratkaisuelementtejä.

Tämän viikon signaalit panevat kovasti miettimään kaupan toimintaedellytyksiä ja palkanmaksukyvyn riittävyyttä. Tuottavuuden kehittäminen ja työehtosopimuksen rakenneuudistusten välttämättömyys korostuvat. Sopijapuolilta edellytetään luovuutta ja ennakkoluulottomuutta. Vanhoilla lähtökohdilla ei edessä olevista haasteista selvitä.