Kun seuraavan kerran paheksut kulutusjuhlia, muista, että ilman kulutusveroja yli 40 prosenttia julkisista palveluista, virastoista, työpaikoista jne. pitäisi lopettaa. Jos arvostat päiväkoteja, terveyskeskuksia, influenssarokotuksia ja poliisia, toivo, että joulukauppa kukoistaisi ja kuluttajien luottamus säilyisi vahvana myös ensi vuonna. Julkisen sektorin palvelut pidetään yllä yksityisen sektorin markkinaehtoisella toiminnalla.

Yksityisten palvelujen työllisyys kulkee käsi kädessä kotitalouksien kulutusmenojen kanssa. Nykyään kotitaloudet käyttävät 35 prosenttia enemmän rahaa kulukseen kuin 1980-luvun puolivälissä. Palvelujen osuus kulutuksesta on kasvanut 40 prosentista yli puoleen ja tavarapaljouden osuus pienentynyt. Samalla yksityisten palvelujen työllisyys on kasvanut 25 prosenttia.

Kulutuksesta seuraa muutakin kuin muovisaastetta Tyynellä valtamerellä. Yksityiset palvelut on Suomen suurin työllistäjä ja muodostaa lähes puolet Suomen bruttokansantuotteesta. Kun yksityinen kulutus yskii, kortisto kutsuu.

Joulukaupan onnistuminen on monelle kauppiaalle lähes elinehto. Esimerkiksi kultasepänliikkeissä myynti yli kaksinkertaistuu jouluna ja muodostaa peräti viidenneksen koko vuoden myynnistä. Sama tilanne on kirjakauppiailla. Kun oppikirjojen myynti syksyllä ei onnistunut aikaisempaan tapaan ja myynti laskee kuukausi kuukaudelta, toivoa antaa enää joulu.

Tätä taustaa vasten onkin huolestuttavaa seurata Kaupan liiton joulukauppakyselyä, jossa kuluttajat kertovat jouluostosaikeistaan. Yli kolmannes eläkkeensaajista aikoo säästää joululahjojen ostossa ja neljännes muussa joulun vietossa.

Kun työttömyysriskiä ei ole ja hidastuva inflaatio vain vahvistaa eläkkeiden ostovoimaa, eläkeläisten pitäisi olla viimeinen ryhmä, joka varautuu pahenevaan työttömyyteen ja palkkasumman kutistumiseen.

Toivottavasti joulun lähestyessä aikeet muuttuvat ja järkevä kulutus pääsee vauhtiin. Siitä kiittää kauppias, myyjä ja koko kansantalous.

Kirjoittaja on Kaupan liiton pääekonomisti. Alkuperäinen kirjoitus julkaistaan 7.12.2009 Suomen Luonnonsuojeluliiton jäsenlehti Luonnonsuojelijassa.