Talouden elpyminen on aivan yhtä vääjäämätöntä kuin lumien sulaminen keväällä.

Joulukuun Kööpenhaminan ilmastokokouksesta sopivasti alkanut ennätyspitkä pakkasjakso ja yhä paksuuntuva lumipeite ovat tänä talvena ihastuttaneet ja vihastuttaneet kansalaisia. Talviurheiluvälinekauppiaat ovat monien heikkojen talvisesonkien jälkeen hykerrelleet ja myyneet jopa ei-oota. Eteläsuomalaiset lapset ovat liikuntatunneilla harrastaneet murtomaahiihtoa ja ulkona luistelua, jotkut ensimmäistä kertaa elämässään. Kyllä kunnon talvi on poikaa.

Markku Uitto

Viime vuosi oli sangen poikkeuksellinen globaalille taloudelle ja myös Suomen tekniselle kaupalle. Koko teknisen kaupan arvosta suli kolmannes. Luvut ovat valitettavan hyvin linjassa teollisuuden lukujen kanssa. Tällaisia ääri-ilmiöitä ei kukaan osannut kuvitellakaan, kun vuotta 2009 suunniteltiin. Talous on saavuttanut pohjansa, ja siitä lähdetään pikkuhiljaa ylöspäin, ekonomistit sanovat. Suunta lienee varsin selvä, mutta kulmakerroin ja ajoitus vaihtelevat maittain ja toimialoittain. Yhdistyksen suhdannebarometrin mukaan enemmistö jäsenyrityksistämme odottaa myyntinsä kasvavan tulevana vuonna, mutta käänne tapahtuisi vasta vuoden toisella puoliskolla. Kuitenkin henkilöstön määrän odotetaan edelleen vähenevän.

Uhkia talouden nousulle kuitenkin on. Jaksaako talous vetää ilman valtavia elvytyspaketteja, jotka alkavat jo olla monessa maassa käytetyt. Lisääntyvä työttömyys heikentää kysyntää, ja tämän vuoden mittaan yhdeksi ongelmaksi saattaa kasvaa vielä se, että maailman ylijäämämaat yrittävät Kiinan, Japanin ja Saksan johdolla kaikin keinoin päästä taantumasta uuteen kasvuun vientiä kasvattamalla. Kuitenkaan kaikki maat eivät voi samaan aikaan kasvattaa vientiään, kun yksikään maa ei halua kasvattaa tuontiaan. Ekonomistit näkevät kiristyvässä maailmankaupan vientikisassa uhkaavia protektionismin aineksia. Kaupan esteet tuskin auttaisivat Suomen kaltaisia vientimaita nousemaan taantumasta uuteen kukoistukseen.

Talous kuitenkin elpyy niin kuin lumet sulavat keväällä. Sitä ennen nautitaan upeista keväthangista, päivän pitenemisestä ja auringon lämmittävistä säteistä. Paistaa se aurinko vielä risukasaankin.

Kirjoittaja on Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen toimitusjohtaja.
Artikkeli on julkaistu yhdistyksen Muutosmoottori-lehden pääkirjoituksena.