Kaupan liitolla on kolmisenkymmentä jäsenyhdistystä, jotka edustavat todella monenlaista kaupankäyntiä.  Yksi jäsenyhdistyksistä on nyt maaliskuussa 80-vuotista toimintaansa ja uutta nimeään juhliva Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK).

Liiton entinen nimi - Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto - oli niin vaikea, että minunkin aikanaan taloon tullessani piti se ajatuksella opiskella.  Sitä paitsi sana ”sähkötukkuliike” oli - ja on - alan ulkopuolelta tulleelle harhaanjohtava, sillä sähkötukkuliike ei myy sähköä, vaan sähköasentajille kauppakeskuksen myymälöihin asennettavat valaisimet tai sähkölaitoksille sähkölinjojen kaapelit ja pylväät tai työpaikallesi rakennetun it-verkon. Liiton jäsenistä on sitä paitsi enemmistö aina ollut valmistajia ja maahantuojia.

Niinpä 80-vuotias toimialajärjestö vuoden alussa päivitti nimensä Sähköteknisen Kaupan Liitoksi (STK), joka aiempaa paremmin kuvaa liiton jäsenistöä ja historian saatossa monipuoliseksi muodostunutta tehtäväkenttää.

Liitto markkinoi aktiivisesti sähköalan aikaansaannoksia alan lehdistössä jo 1950-70 luvuilla

Hintojen määrittelijästä tuotetietopalveluksi

Sota-aikoina sähkötarvikkeista ja ulkomaanvaluutasta oli huutava pula, joten liitto valmisteli alan yhteisen sähkötarvikehinnaston. Lainsäädännöllä varmistettiin, ettei kukaan saanut rikastua perimällä liiton hintoja korkeampia hintoja sähkötarvikkeista. Tästä sai alkunsa liiton jäsenten yhteinen sähkötarvikehinnasto, josta luovuttiin vasta vuonna 1992 EU:n kilpailurajoitussäännösten seurauksena.

Hintojen ylläpitämiseksi liitossa oli 70-luvulla luotu tuotekooditusjärjestelmä, sähkönumero, joka oli jo niin vakiintunut, että liiton tehtävä numeropankin ylläpitäjänä jatkui. Tänään Sähkönumerot.fi-tuotetietopalvelussa on 215 000 tuotteen tiedot, ja sieltä tehdään arkipäivisin keskimäärin 9 500 sivulatausta.

Sähkötarvikkeiden tukkumyyntitilastoa taas liitto alkoi kerätä vuonna 1978 ja muita tuoteryhmäkohtaisia tilastoja 1980-90-luvuilla. Missään muualla maailmassa alan toimijoilla ei olekaan yhtä hyvää tietoa siitä, miten sähkötarvikkeiden markkinat ja miten heidän oma asemansa näillä markkinoilla kehittyvät!

2000-luvulla liitto on keskittynyt kehittämään alan tuotetietoprosesseja. Lähes neljä vuotta jatkunut tuotenimien harmonisointityö, johon on osallistunut 160 asiantuntijaa 80 yrityksestä, on saatu päätökseen. Nyt maaliskuussa ilmestyy Tuotetieto-opas ja Yleisnimisanasto, joihin on kerätty kaikkien sähkönumerorekisterin 60 tuoteryhmän tuotenimiä koskeva ohjeistus.

Tänä päivänä haluamme kertoa, että sähkö on puhtain ja käyttökelpoisin energiamuoto: Jo nykyisin Suomessa 31 prosenttia sähköstä tuotetaan uusiutuvista energialähteistä. Hiilidioksidivapaata tuotannosta on 63 prosenttia - jatkossa vieläkin enemmän.

Tulevaisuudessa sähköteknisen kaupan yritykset parantanvat yhteistyössä asiakkaidensa kanssa aktiivisesti rakennusten energiatehokkuutta, toimittavat älykkäitä sähköverkkoja ja lisäävät asumismukavuutta!  

Kirjoittaja on Suomen Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:n toimitusjohtaja.