Kauppa on Suomen suurin yksityisen sektorin työllistäjä. Kauppa on myös Suomen suurin nuorten työllistäjä ja toiseksi suurin maahanmuuttajien työllistäjä. Kauppa siis tekee ensiarvoisen tärkeää työtä integroidessaan suurimman syrjäytymisuhan alla olevia ryhmiä yhteiskuntaamme ja työelämäämme.

Talousennustajat valtiovarainministeriötä myöten toivovat hurskaasti, että talouden keikkuessa taantuman partaalla kauppa ja palvelut pitäisivät nenämme pinnan päällä. Samalla kuitenkin suositellaan palvelualojen työllistämisedellytysten heikentämistä ja ehdotetaan muun muassa arvonlisäverotuksen kiristämistä.

Kaupan omat odotukset työllistämismahdollisuuksistaan – ilman veronkiristyksiäkin – ovat lievästi sanottuna herättävää katseltavaa. Lähitulevaisuuden työllistämisodotukset vähittäis- ja autokaupassa ovat nimittäin lähes yhtä masentavat kuin edellisen taantuman aikana, jolloin kaupasta hävisi lähes 15 000 työpaikkaa ja yli 37 miljoonaa työtuntia yhden vuoden aikana.

Pelottavaa on myös, että Suomen vähittäiskaupan työllistämisodotukset ovat pessimistisemmät kuin esimerkiksi Espanjassa tai Ranskassa tällä hetkellä!

Merkel ja Sarkozy haluavat nyt lisää työpaikkoja Eurooppaan. Haluaako niitä joku myös Suomeen? Jos haluaa, mielelläni kuulisin, miten palvelujen verottaminen niitä luo.

Kirjoittaja on Kaupan liiton pääekonomisti.