Viime vuonna meitä peloteltiin lamalla. Sitä ei tullut. Kevään tehdessä tuloaan talouden näkymät ovatkin paljon uskottua valoisammat.

Viime vuoden syksy tuntui poikkeuksellisen pitkältä ja synkeältä. Pimeyden ja kosteuden aiheuttamaa alakuloa lisäsivät vielä taloudesta kantautuneet yhä huonommat uutiset. Media kilpaili siitä, kuka välittää negatiivisimmat uutiset eetteriin. Ostopäällikkö- ja kuluttajaluottamusindeksit laskivat kilpaa ihmisten pitäessä jo varmana, että talouden painajaismainen tuplavee on nyt sitten tosiasia.

Kun lumi ja pakkanen tavoittivat suomalaiset, alkoi taloudesta kuulua pieniä mutta lukuisia positiivisia signaaleja. Yhdysvaltain työllisyysluvut, Saksan ostopäälliköiden odotukset ja Venäjän talousluvut ovat kaikki lievästi kääntyneet ylöspäin ja ovat osaltaan vaikuttaneet suomalaisen kuluttajan luottamuksen paranemiseen. Vaikka talouden taustalla on velkaantumista, julkisen talouden ja jopa kauppataseen alijäämää sekä harmaita pilviä etelässä, ensimmäinen pankkiekonomistikin on jo ennustanut talouden kääntyvän parempaan suuntaan kevään aikana.

Puolimyönteisistä talouden näkymistä huolimatta, Suomella on yhä omat rakenteelliset ongelmansa, kuten julkisen talouden alijäämä ja työurien lyhyys. Näihin ongelmiin pitää tarttua pikaisesti. Kuntauudistus sekä eläkeiän nostaminen ovatkin välttämättömiä toimenpiteitä. Ilman tämäntyyppisiä uudistuksia hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen tulee liian kalliiksi kansalaisille ja yrityksille. Onneksi tuleva presidentti ymmärtää talouden fundamentit ja on varmasti vaikuttamassa välttämättömien uudistusten tekemiseen.  

Vuosi 2011 oli tekniselle kaupalle toinen vahvan kasvun vuosi peräkkäin. Myynti lisääntyi 16 prosenttia vuodesta 2010 eli 8,8 miljardiin euroon. Tällä hetkellä odotukset tulevaisuudesta ovat parantuneet jo useampia kuukausia perätysten ja ovatkin yllättävän positiiviset. Varsinkin kevään tilauskanta on monilla toimialoilla hyvä, ja alustavat edellisvuodesta parantuneet myyntiluvut tammikuulta vahvistavat tätä näkemystä. Odotan, että kuluvasta vuodesta tulee alalle jälleen kasvun vuosi, mutta toki lievempi kuin kaksi edellistä.

Ajoin viime viikolla autolla kotiin Lahdesta ja havahduin merkilliseen sääilmiöön. Aloin muistella, koska viimeksi olin käyttänyt aurinkolaseja. Se taisi olla lokakuun lopulla. Toivon, että kaamos ja talvimyrskyt ovat myös taloudessa taaksejäänyttä elämää ja edessä auringon paistetta ja kantavia keväthankia.

Kirjoittaja on Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen toimitusjohtaja. Kirjoitus on julkaistu yhdistyksen Muutosmoottori 1 / 2012 -lehdessä.