Manhattan on ehkä ostamisen ja kuluttamisen ykköspaikka maailmassa. Kaikki on äärettömän kaupallista ja sen annetaan myös rehellisesti näkyä. Vaikka tammikuu ei kelien puolesta ole parasta aikaa New Yorkissa, shoppailijan kannattaa tulla tänne juuri talvialennusmyyntien aikaan, kun myymälät kilpailevat toinen toistaan kovemmilla alennusprosenteilla aina 90 prosenttiin asti.

Aikanaan maailman suurimmaksi tavarataloksi tituleerattu Manhattanin Macy's on nostanut alennusprosentit 75:een ja tarjoaa vielä asiakastilin avaajalle tuohon 15 prosenttia päälle. Suomalaisen bisnesmatkailijan ostosvimmaa rajoitti tässä kohtaa enää vain aika ja matkalaukkujen määrä. No, ehkä vähän myös raha.

Huikeat alennukset eivät herätä kuluttajissa pelkästään positiivisia tunteita. Joidenkin mielestä alennuksissa paljastuu se, kuinka paljon katetta kauppa on laittanut tuotteen hintaan. "Tulen vihaiseksi, kun ajattelen kuinka paljon olen maksanut koko ajan ylihintaa", päivitteli eräs messuvieras Big Retail-tapahtumassa.

Totuus lienee kuitenkin se, että erityiskovien alennusten takana on sesongin lisäksi myös kaupan vaikea tilanne. Osa Manhattanin kauppiaista on päätynyt konkurssiin ja myymälöissä on käynnissä loppuunmyynnit. Niiden kanssa kilpaillessa pitää vakavaraisempien yritysten painaa hintansa jopa kestämättömän alas. Ja kun kauppiaalta tippuu yhtä aikaa sekä myynti että katteet, edessä on kustannusjahti toisessa päässä.

Edessä on siis annus horribilis manhattanilaisille kauppiaille. Mutta ennen kuin se iskee täysillä, suomalainen matkailija etsii vielä parit francosartot, joita on tituleerattu myös köyhän tytön manoloblahnikeiksi, käy Saksilla ikkunaostoksilla ja nauttii lasillisen shampanjaa...