Lama ei kohtele tasapuolisesti kaupan moninaisia toimialoja. Päivittäistavarakauppa porskuttaa lamassa tuttuun tyyliin, luvut ovat plussalla, sillä syödä ja juoda täytyy, satoi tai paistoi. Muussa kuluttajakaupassa näkyy jo isompaa tai pienempää laskua sen mukaan, miten välttämättömiä tuotteet ovat kuluttajille.

Teknisen kaupan ylivoimaisesti merkittävin asiakas on teollisuus ja siinä etenkin vientiteollisuus. Kun teollisuuden tilaukset tyrehtyvät, samoin käy teknisen kaupan tilauksille. Valtaosa teollisuudesta on hyvin syklistä – hyvinä aikoina kasvuluvut ovat hurjia, ja taantumassa tai lamassa syöksytään kuin Linnamäen vuoristoradalla pimeään tunneliin vatsaa pidellen.

Viime lamasta selvittiin, kiitos devalvaation, Nokian ja kansainvälisen kysynnän. Nyt tilanne on toisennäköinen. Devalvaatio ei ole mahdollinen, Nokiakin yskii eikä kansainvälisillä markkinoilla ole kysyntää. Teollisuuden odotukset kysynnän elpymisestä ovat tällä hetkellä heikot, ja uhkakuvat teollisuustuotannon pysyvästä siirtymisestä lähemmäs isoja markkinoita ja alhaisemman kustannustason maihin voimistuvat. Maailmanpyörässä näyttäisi suomalaisille jäävän käteen pitkä sateinen marraskuu ja Musta Pekka.

Mutta, mutta – uusi maailma on myös täynnä mahdollisuuksia. Ikävä ilmastonmuutos pakottaa yritykset kehittämään uusia ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita tuotantomenetelmiä ja tuotteita. Teknisen kaupan voimakkaampi integroituminen asiakasyritysten prosesseihin ja ratkaisujen tuottaminen pelkkien koneiden myynnin sijaan avaa selkeitä kasvumahdollisuuksia alan yrityksille. Kotimaisen teollisuuden etabloituessa ulkomaille voivat pitkäaikaiset alihankkijat räätälöityine palveluineen olla etusijalla yhteistyökumppaneita valittaessa.

Mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin määrätietoista panostamista ihmisten osaamisen kehittämiseen, palveluinnovaatioita kehittäviin hankkeisiin ja syvään sekä avoimeen yhteistyöhön asiakasyritysten kanssa. Viranomaisten tuki innovaatioiden syntymistä edistävien hankkeiden rahoittamisessa on elintärkeää. Vain näin löydetään ne uuden kasvun moottorit, jotka johdattavat Suomen seuraavaan nousuun.

Vaikka pitkänä kuumana kesänä mieluusti käydään huvipuistossa vuoristoradalla, teknistä kauppaa ilahduttaisi jopa kummitusjunan tunnelin päästä näkyvä valo.

Markku Uitto
Toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys
www.tekninen.fi