Syksyllä 2002 matkustin upeaan Prahaan. Kaupunki oli kaunis, ravintoloissa ilahduttavan paljon elävää musiikkia, ja kaiken tämän keskeltä löysin myös tosiystävän. Ystäväni korolla on pituutta viisi senttimetriä ruskean pehmeän nahan, ja ammattitaidolla tehdyn lestin alla. Uskollinen kenkäparini on palvellut minua siitä lähtien niin kesällä ulkona, kuin talvella sisällä, ja käyttötunteja niillä on mittarissa jo uskomaton määrä.

Myönnän, että olen syyllistynyt myös heitteillejättöön. Aivan liian harvoin olen hoitanut uskollista ystävääni, ja suonut mehiläisvahaa sen pintaan. Puutteellisesta hoidosta ja hurjista käyttötunneista huolimatta jouduin vasta viime vuonna vaihdattamaan ystäväni korkoihin suutarissa uudet korkolaput. Kohtuuhinnalla on siis mahdollista saada sekä erittäin hyvin suunniteltu että laadukas eurooppalainen tuote.

Kestävän kulutuksen ja tuotannon edistäminen oli Johannesburgin vuonna 2002 kestävän kehityksen huippukokouksessa sovittu tavoite, jonka toteuttamisessa teollisuusmaat sitoutuivat ottamaan johtavan roolin. Johannesburgissa sovittiin muuan muassa yhteisen globaalin ohjelmakehikon rakentamisesta osana kestävään kulutukseen ja tuotantoon tähtäävää maailmanlaajuista työtä. Suomi tuki omalta osaltaan tätä prosessia asettamalla laajapohjaisen toimikunnan, jonka teki vuonna 2005 ehdotuksen kansalliseksi kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelmaksi, ”Vähemmästä enemmän – Kestävän kulutuksen ja tuotannon toimikunnan (KULTU) ehdotus kansalliseksi ohjelmaksi".

Syksyllä 2007 ilmestyi tilannekatsaus siitä, miten ohjelmaa on toteutettu. Suomeen on perustettu muun muassa materiaalitehokkuuskeskus ja parhaillaan laaditaan pelisääntöjä julkisille hankinnoille.

Kuka voi sanoa, ettei kestävän kulutuksen ajatus ole puhtaasti kannatettava, mutta sen toteutus asettaa meille kaikille haasteita. Tuottajien tulee pystyä tekemään laadukkaita tuotteita, ja toisaalta meidän kuluttajien tulee niitä myös haluta. Tämä ei ole utopiaa, vaan se on mahdollista. Siitä toimii hyvänä esimerkkinä prahalaiset ystäväni, jotka ovat muuten parhaillaan jalassani.

Marja Ola on Kaupan liiton elinkeinopoliittinen asiantuntija, vastuualueenaan ympäristöasiat.