”Täytyy lähteä hakemaan kesävaatteita ulkomailta, kun Suomesta ei löydä mitään.” Lauseen kuulen liian usein ystävien suusta. Minulla ei ole mitään matkustelua vastaan – olenhan aina toinen jalka lentokentällä itsekin. Mutta sitä olen miettinyt, että onko syy todellinen? Varmaan moni käyttää kulunutta sanontaa saadakseen syyn matkalleen,  mutta varmasti moni todella ajattelee, ettei Suomesta saisi mitään kivoja vaatteita.

Ulkomaille shoppailemaan lähteminen ei tietenkään ole mikään suomalaisten yksinoikeus – sitä tekevät kaikki.  Brysselistä käydään Pariisissa, Pariisista Lontoossa, Lontoosta Nykissä.  Mutta harva sanoo, ettei omista kaupungeista saisi juuri niitä vaatteita, joita kaipaa – on vaan mukava käydä tutkimassa muiden kaupunkien valikoimia.

Meillä on kova uskomus siihen, ettei Suomesta saisi hyvän näköisiä vaatteita tai että valikoima on liian vaatimaton. Vaatekaupassa, jossa uskomuksilla ja tunteilla on hyvin suuri merkitys, sanat saattavat alkaa elää omaa elämäänsä. Nuoret eivät välttämättä edes halua kertoa, että vaatteet on ostettu supermarketista, jos muut samaan aikaan hehkuttavat matkoilta ostamiaan ”parempia” vaatteita.

Kuuntelin teinien keskustelua Tukholman reissustaan. He olivat ostaneet ”sikamakeet kledjut HenkkaMaukasta, ihan erilaista ku täält ikin sais!!!” En malttanut olla katsomatta ketjun Suomen valikoimia, ja sieltä löytyi aivan samat vaatteet – jopa muutamaa euroa halvemmalla. Mutta kun se ruoho on vaan vihreämpää siellä toisella puolella.

Ainoa maa, jossa on yhtä tiukka uskomus, ettei oman maan valikoima ole yhtä hyvä kuin muiden maiden on Venäjä. Suomalaiset kauppiaat siitä toki tällä hetkellä hyötyvät – mutta mitä tapahtuu sitten, kun venäläiset uskovat, että heidän omista kaupoistaan löytyvät tuotteensa ovat aivan yhtä hyviä tuotteita kuin rajan takana?

Miten saisimme muutettua ajattelukaavion pois ”ei täällä ole mitään kivaa” – ajattelusta? Omien uskomusten muuttaminen on jo vaikea haaste, toisten uskomusten muuttamisesta puhumattakaan. Mitäpä jos sittenkin aloittaisimme itsestämme? Mitä jos kerran päivässä muistaisi kehua suomalaisia vaate- ja kenkäkauppoja ja ihan oikeasti vielä tarkoittaisi sitä? Meidän ei tarvitse hävetä tarjontaamme kaupoissa – jos nyt ei joka lähikaupasta saa kaikkea haluamaansa, niin aika vähällä vaivalla voi löytää todellisia aarteita.

Melkein 20 vuotta talloin Keski-Euroopan polkuja ja voin sanoa aivan suoraan, etten kaipaa muualle laajempien valikoimien takia. Suomesta löytyy vaikka mitä erikoista ja erilaista. Kaipaan ihan muita asioita vaate- ja kenkäkaupoista – ehkäpä vähän lisää glamouria, elämystä, tarinan kerrontaa, lifestyleä, henkilökohtaista palvelua jne. Ne ovat asioita, jotka saavat minut palaamaan kauppoihin uudestaan, ei niinkään suuret ja massiiviset valikoimat. Enhän kuitenkaan saa ostettua kaikkea tarjolla olevaa yhdellä kertaa! 

Kirjoittaja on Muotikaupan Liiton toimitusjohtaja.