Lääkeväärennösten määrä on lisääntynyt huomattavasti. Perinteisesti laittomassa kaupassa on väärennettyjä lääkkeitä aina ollut. Nyt ongelma Keski-Euroopassa on se, että jopa laillisissa myyntikanavissa löytyy lääkeväärennöksiä.

Pahimmillaan lääkeväärennös on tappava. Yleensä lääkeväärennös sisältää liian vähäisen määrän tai ei ollenkaan sitä vaikuttavaa ainetta, jota alkuperäisessä lääkkeessä on. Tämäkin on riski terveydelle. Potilas luulee ottavansa lääkettä, mutta todellisuudessa näin ei olekaan.

EU:n komissiossa valmistellaan parhaillaan direktiiviä, jolla pyritään torjumaan lääkeväärennöksiä. Tarkoitus on luoda koko EU:n alueelle järjestelmä, jossa yhteisen tietokannan avulla voivat kaikki osapuolet (esim. lääketukut ja apteekit) varmistua lääkkeen oikeasta alkuperästä.

Tällaisen järjestelmän toteuttaminen tulee erittäin kalliiksi. On aikalailla sama, kenenkä vastuulle lisäkustannukset alkuvaiheessa kaavaillaan siirrettäväksi. Lopullinen totuus on se, että maksajiksi joutuvat lääkkeitä käyttävät potilaat sekä veroja ja sairausvakuutusmaksuja maksavat veronmaksajat.
 
Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna lääkkeiden tunnistamista koskeva direktiivi on vain lisäkustannus. Suomessa ei toistaiseksi ole löytynyt yhtään lääkeväärennöstä laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista. Toki meilläkin lääkeväärennöksiä löytyy, mutta ne on hankittu laittomasti netistä tai ulkomailta.

Suomalaisessa apteekissa asioidessaan suomalainen voi olla varma lääkkeen oikeasta alkuperästä. Suomalaisessa apteekissa osaava, terveydenhuollon koulutuksen saanut henkilökunta neuvoo lääkkeen käytössä.

Tuntuu todella kohtuuttomalta, että suomalaiset saavat taas olla mukana maksumiehinä, kun koko Eurooppaan luodaan kallis kontrollijärjestelmä vain sen takia, että tietyissä maissa lääkejakelu on organisoitu potilasturvallisuuden vaarantavalla tavalla.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.