EU-parlamentti teki keskiviikkona ison ja merkittävän päätöksen. Se päätti, että kuljetusyrittäjien viikottainen työaika voidaan rajoittaa 48 tuntiin. Komissio esitti, että yrittäjillä ei olisi rajoituksia, mutta parlamentti äänesti komission esityksen nurin.

Periaatteellisesti päätös iso: EU ryhtyy rajoittamaan yrittäjien työaikaa. Kuljetuksissa voidaan rajoituksia perustella turvallisuudella, mutta tässä tapauksessa taustalla on todellisuudessa ay-liikkeen painostus.

EU-parlamentissa ay-liike on vahva ja vaikuttava painostusryhmä. Nyt tehdyn päätöksen taustalla on ay-liikkeen toive, että tulevaisuudessa voitaisiin rajoittaa muidenkin yrittäjien työaikaa. Jos niin tehtäisiin, työnantajien olisi huomattavasti vaikeampaa ulkoistaa tehtäviä yrittäjille tai pienille yrityksille.

Ay-liike haluaa, että työntantajat eivät voi siirtää henkilöstöä yrittäjiksi ja alentaa sitä kautta työn yksikkökustannuksia. Näin ay-liikkeen valta ja työehtosopimusten mahti kasvaa.

EU haluaa olla kilpailukykyisin maailmankolkka vuonna 2020. Tällaisillä päätöksillä se ei sitä ole. Toivottavasti tälläinen sääntely ei yllä kaupan alalle koskaan.