Suomeen on saatu uusi hallitus. Viimein. Työnantajien etujärjestöt ovat olleet kautta linjan kriittisiä tai erittäin kriittisiä arvioidessaan hallitusohjelmaa. Ammattiliitot ovat olleet huomattavasti maltillisempia, jopa tyytyväisiä ohjelmaan.

Tämä kertoo paljon ohjelmasta. Kun hallituksessa on kuusi puoluetta poliittisen kentän vastakkaisilta laidoilta, väkisinkin on pakko tehdä kompromisseja ja pyöristellä kannanotot sellaisiksi, että kaikki voivat ne hyväksyä.

Työnantajat ja yrittäjien edustajat voivat suhtautua ohjelmaan kahdella eri tavalla. Toisaalta ohjelma ansaitsee kaiken sen kritiikin, jonka se on saanut. Toisaalta tulos olisi voinut olla paljon pahempikin. Monet kokivat, että yritysmaailma ja oikeistopuolueet joutuivat suureen torjuntataisteluun saadakseen edes siedettävän hallitusohjelman. Se on yksi näkökulma, mutta ei muuta ohjelmaa muuksi.

Nyt on kuitenkin hallitus ja ohjelma. Pitää asennoitua niin, että sen kanssa mennään seuraavat neljä vuotta. Tärkeää on kuitenkin muistaa se, minkä ovat sanoneet esimerkiksi pääministeri Jyrki Katainen ja työministeri Lauri Ihalainen: hallitus elää ajassa ja joutuu jatkuvasti arvioimaan talouden kehitystä ja verotulojen karttumista.

Kaupan liitto tulee ainakin osaltaan vaikuttamaan siihen, että mahdolliset linjan tarkistukset ovat yrittäjyyttä ja työllisyyttä tukevia. Suomi tarvitsee nimenomaan kasvua ja työpaikkoja. Yhteisten rahojen jakajia riittää, mutta joidenkin on kartutettava yhteistä kassaa, josta jaetaan. Tässä kaupalla on edelleen merkittävä rooli ylivoimaisesti suurimpana palvelualana.

Hallitusohjelmassa oli muuten hyvää se, että siinä kuitenkin tunnustettiin palvelujen merkitys kansantaloudelle. Toivottavasti se tietää myös kauppaa ja muita palveluja tukevia ratkaisuita.

Suomi ei ole yksin. Meihin vaikuttaa oman hallituksemme lisäksi huomattavan paljon se, miten Eurooppa kykenee kriisinsä ratkaisemaan. Siitäkin meillä on kesän jälkeen enemmän tietoa, toivottavasti myönteistä. Kesän jälkeen näemme myös uuden hallituksen ja uuden valtiovarainministerin ensimmäisen budjetin. Toivottavasti siinäkin taloukasvun näkökulmasta myönteisiä uutisia.

Uutisia odotellessa, hyvää ja aurinkoista kesää!