Ristijärvellä Kainuussa kyläkauppaa pitää 91-vuotias Veikko Leinonen. K-Monimarket Leinosen kauppias työskentelee kaupassaan edelleen päivittäin.
Veikko Leinonen osallistuu edelleen aktiivisesti K-kaupan pyörittämiseen Ristijärvellä. kuva: Miska Puumala

Suomen vanhimman K-kauppiaan, 91-vuotiaan Veikko Leinosen, päivä alkaa varhain. Jo ennen aamupuuroa Leinonen käy myymälässä käynnistämässä päivän työt.

”Viiden jälkeen aamulla menen kaupalle ovia aukomaan, kun Keskon kuorma tulee ja samoin siivooja tulee aikaisin. Ja jos lunta on pyryttänyt yön aikana, niin lumitöitä teen aamusta”, Leinonen kertoo.

Leinosen suku on pitänyt kauppaa Ristijärvellä vuodesta 1938 lähtien. Tällä hetkellä K-Monimarket Leinosen liikkeessä työskentelee sukua kolmessa polvessa.

”Ei kaupassa olo ole enää ihan niin täysipäiväistä kuin ennen. Kuntoa on kuitenkin ollut sen verran, että vielä pystyy kaupalla työskentelemään ja näkeehän siellä jonkun tutunkin päivittäin. Minä olen sillä kannalla, että kun tekee jotain kykyjensä mukaan, niin se on parasta terveydenhuoltoa”, Leinonen neuvoo.

Maailman muutoksessa mukana

Kauppiaana olo pienessä kainuulaisessa pitäjässä on muuttunut vuosien varrella. Kunnan asukasmäärä on pudonnut 4 000 asukkaasta 1 400:aan, samoin elinkeinorakenne on muuttunut. Maatilojen määrä on vähentynyt murto-osaan.

”Meillä oli parhaimmillaan reilusti yli 20 työntekijää, kun oli kaksi myymäläautoa ja kaksi kuorma-autoakin. Tänään meitä on liikkeessä seitsemän. Olisihan myymäläautoille vielä tarvetta tänäkin päivänä, sillä kaikki eivät pääse perukasta kirkolle asioimaan, mutta kun se ei enää kannata.”

Myymälän valikoimissa muutos kuitenkin on näkynyt yllättävän vähän.

”Hevostarvikkeita oli vanhoina aikoina valikoimassa kymmeniä eri artikkeleja, niin nyt ei enää ole ainuttakaan. Tämä on kuitenkin yhä sellainen vanhan ajan sekatavarakauppa. Ei ole osattu vielä lähteä valikoimaa karsimaan.”

Vaikka teräsvaari on edelleen mukana kaupan pyörittämissä, yhdessä suhteessa pallo on jo heitetty nuoremmalle polvelle.

”Minä en ole niitä tietokonemiehiä. En ole katsonut niitä tarpeelliseksi enää lähteä opettelemaan, vaan nuoremmat saavat opetella. Se kyllä harmittaa, kun ei kirjanpitoon pääse tutustumaan enää entiseen malliin, kun sekin on tietokoneella”, Leinonen sanoo.