Puhujat

Kaupan tulevaisuus

Puhujat

Mari Kiviniemi on Kaupan liiton toimitusjohtaja. Aiemmin hän on työskennellyt OECD:n apulaispääsihteerinä, Suomen pääministerinä, hallinto- ja kuntaministerinä, ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä sekä pitkäaikaisena kansanedustajana. Twitter: @marikiviniemi

 

 

Työministeri Timo Harakka on tullut tunnetuksi suomalaisessa yhteiskunnassa aktiivisena keskustelijana, yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kulttuuripersoonana. Ennen poliittista  uraansa hän työskenteli yli 30 vuotta toimittajana, kirjailijana ja TV-tuottajana. Eduskuntaan Harakka nousi ensimmäisen kerran 2015 Uudenmaan vaalipiiristä. Kansanedustajana hän on profiloitunut talouden ja verotuksen osaajana. Työministerinä Harakka on asettanut tavoitteekseen rakentaa pitkän tähtäimen osallistavaa ja osaamista korostavaa työllisyyslinjaa.

 

Mikko Helander on Kesko-konsernin pääjohtaja ja Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja. Helander on toiminut Kesko-konsernin pääjohtajana vuodesta 2015. Ennen Kesko-konserniin siirtymistään hän on työskennellyt mm. Metsä Board Oyj:n toimitusjohtajana ja Metsä Groupin johtoryhmän jäsenenä ja sitä aikaisemmin Metsä Tissue Oyj:n toimitusjohtajana sekä erilaisissa johtotehtävissä Valmet- ja Metso-konserneissa. Kaupan liiton hallituksen puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2018 ja liiton hallituksen jäsenenä vuodesta 2015.

 

Annika Rönni-Sällinen valittiin Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajaksi kesäkuussa 2019. Rönni-Sällisellä on vankka työmarkkinoiden ja palvelualojen tuntemus. Ennen valintaansa hän johti SAK:n työehdot –osastoa ja sitä ennen hän on toiminut juristina ja neuvottelupäällikkönä PAMissa. Rönni-Sällinen luottaa yhteistyöhön niin työelämän, palvelualojen kuin suomalaisen yhteiskunnankin kehittämisessä. Osallisuus tuottaa sitoutumista. Hänen mielestään ay-liikkeen on tärkeää osallistua ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen sosiaalisesti oikeudenmukaisin toimin.

 

Lasse Mitronen (KTT) työskentelee työelämäprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Ennen nykyistä toimeaan hän on toiminut 20082013 Tampereen yliopistossa professorina ja Palveluinnovaatiokeskuksen johtajana sekä toimiensa ohella Tekesin palveluliiketoimintaan panostaneen Serve-ohjelman johtoryhmän puheenjohtajana. Hänellä on myös pitkä kokemus kaupan piiristä työskenneltyään 24 vuotta Keskossa muun muassa liiketoimintakonseptien kehittämisen parissa sekä yrityssuunnittelun ja strategisen kehittämisen johtajana. Hän luennoi ja tutkii yliopistosaralla teemoinaan esimerkiksi kaupan liiketoiminta, strateginen johtaminen ja asiakkuuksien hallinta.  Mitronen on julkaissut tänä vuonna yhdessä Timo Raikaslehdon kanssa teoksen ”Voittajan strategia. Lyhytjännitteisyydestä kestävään menestykseen”.

 

Jukka Laakso on yrittäjä ja sijoittaja, joka on ollut rakentamassa useita palvelukonsepteja niin kansainvälisiin kuin kotimaisiinkin teknologia- ja palveluyhtiöihin. Hän toimii myös useiden yhtiöiden hallituksissa sekä neuvonantajana kasvuyrityksissä. Palveluliiketoimintamallien kehittämisen kokemusta hän on hankkinut mm. Securitas-konsernissa sekä myöhemmin yrittäjänä Flexim Security Oy:ssä, joka myytiin 2015 maailman suurimmalle alan toimijalle Assa Abloy -konsernille.

Lisäksi hän on ollut Tekes:n Fiiliksestä fyrkkaa -johtoryhmän jäsen sekä harrastuksenaan auttanut valittuja kasvuyrityksiä kasvun kirkastamisessa. Strategiatyö, muutosjohtaminen, vastuullisuus, modernit teknologiat, palveluliiketoiminta ja ihmiset ovat hänen sydäntään lähellä.

 

Jari Laine toimii Varustelekan toimitusjohtajana ja luotsaa firmaa kohti Total World Dominationia. Kaupan ala on Jarin ammatillinen intohimo ja hän on työskennellyt aikaisemmin mm. Tokmannin kehitysjohtajana ja liikkeenjohdon konsulttina keskittyen vähittäiskaupan toimialaan. Maailmanvalloituksen lomassa Jari rentoutuu treenaamalla kamppailulajeja, eräjormailemalla ja osallistumalla aktiivisesti reserviläistoimintaan.

 

Virpi Viinikainen on visionäärinen johtaja, joka yhdistää strategisen ajattelun ja arjen toimeenpanon ihmistä arvostaen. Virpi seuraa vähittäiskaupan toimintaympäristöä muokkaavia ilmiötä, myyntiä, monikanavaista asiakaskokemusta ja brändejä suurella uteliaisuudella.

Hän uskoo vahvasti että poikkeukselliset liiketoimintatulokset syntyvät poikkeuksellisen johtajuuden kautta. Näitä periaatteita Virpi toteuttaa tehtävässään Clas Ohlson Suomen toimitusjohtajana.

 

David Hejgaard, Commercial Head of Nordics
David joined Zalando in 2018 and is responsible for the strategy and daily commercial business for the Swedish, Norwegian, Danish and Finnish markets. David has a background in consulting from McKinsey and has built up significant omni-channel experience through extensive work in both offline retail and e-commerce. Outside work, David spends his time with his wife and their two kids (3 year old daughter and newborn son).

 

Leevi Parsama on digitaalisen kaupan asiantuntija, joka tunnetaan kotimaisen verkkokaupan vahvana vaikuttajana. Hän on henkilökohtaisesti tavannut yli 500 suomalaista verkkokauppaa, joten hän tuntee kotimarkkinan paremmin kuin kukaan muu. Lisäksi hän on tutustunut verkkokauppamarkkinaan USA:ssa, Kiinassa, Venäjälle sekä eri puolilla Eurooppaa. Tällä hetkellä Leevi toimii asiantuntijana Business Finlandin uudessa nelivuotisessa Expericence Commerce ohjelmassa, jonka tavoitteena on tehostaa suoraan kuluttajille myyvien yritysten (D2C – direct to consumer) kansainvälistä kasvua.

 

Tilaisuuden juontaa toimittaja Marja Sannikka.