Uutiset:
https://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
https://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
https://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
https://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Etusivu > Tietoa kaupasta > Toimintaympäristö > Talouspolitiikka ja verotus

Talouspolitiikka ja verotusSuomi eli pitkään sotien jälkeen lähes jatkuvan talouskasvun aikaa, mikä oli kaupan alan kehityksen kannalta hedelmällistä aikaa, sillä talouskasvun tukemana myös yksityinen kulutus on kasvanut.

1990-luvun puolivälin jälkeen Suomen veropolitiikassa tapahtui olennainen muutos. Työn verotusta alettiin keventää pitkäjänteisesti hallituskoalitioista huolimatta. Kannustinloukkujen lieventämiseksi pienten palkkojen verotusta on kevennetty ansiotulo- ja tulonhankkimisvähennyksiä kehittämällä. Tasaiset ansiotulojen veronkevennykset ovat taanneet myös keskituloisten ostovoiman kasvun, mikä on tukenut yksityistä kulutusta ja talouskasvua. Työn verotuksen keventämisestä huolimatta suomalaisen työn verokiila on kuitenkin edelleen kansainvälisesti leveä ja verotus kokonaisuutena kireää.

Suomen kaupalla on lähivuosina monia haasteita. Työn verotuksen keventäminen ei enää yksin riitä kuluttajien ostovoiman tukemiseen, sillä esimerkiksi eläkeläisten osuus kuluttajista kasvaa. Kansainvälinen kilpailu kuluttajista kovenee kasvavan nettikaupan sekä lähialueiden verokilpailun takia. Arvonlisäverotuksen rooli tulonsiirtojen ostovoiman turvaamisessa ja kilpailutekijänä voimistuu. Samalla leveä verokiila vaikuttaa suoraan palkansaajien ostovoimaan ja kaupan alan työllistämismahdollisuuksiin.

Vero- ja talouspoliittinen valiokunta

Lisätietoja: pääekonomisti Jaana Kurjenoja ja veroasiantuntija Toni Jääskeläinen, yhteystiedot 

(Päivitetty 2/2018)